Fimi media: Sanader odbacio optužnicu za korupciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader odbacio je posljednjeg dana dokaznog postupka u slučaju Fimi medija i treću izmjenu optužnice kojom je iznos državnog novca što je navodno primio od stranačkog rizničara Mladena Barišića povećan za nešto manje od 300 tisuća kuna.

Optužnica se, ponovio je, temelji na nedokazanim konstrukcijama, a da postupak potraje Uskok bi sigurno još koji put mijenjao optužnicu, rekao je Sanader.

"Uskok mijenja optužnice kako iskazuje njegov konj za trku. Barišić je prvo rekao da mi je dao 300.000 eura i 13 milijuna kuna pa 15 milijuna kuna, a po trećoj 15.285.000 kuna", kazao je Sanader u dopuni svoje obrane. Osim što je pokušavao pobiti Barišićev iskaz koji ga teško tereti u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, Sanader je ponovio da HDZ u kampanjama nije poslovao s marketinškom agencijom Fimi medijom preko koje je, po tvrdnjama tužiteljstva, izvučeno 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Sanader je kazao da Barišić u nijednom svom iskazu nije odgovorio zašto bi HDZ skupljao novac 'na crno', mimo računa, a smiješnom podvalom i laži je nazvao i tezu da je svojoj nasljednici Jadranki Kosor rekao da se izbori dobivaju s dvije trećine crnog novca. Osvrnuo se i na vrijednost svoje umjetničke zbirke, rekavši da je skupljao 35 godina i da je njena nabavna cijena bila nešto manje od dva milijuna kuna.

Izračun što ga je po sjećanju napravio u remetinečkoj ćeliji znatno je manji od procjene povjesničara umjetnosti Igora Zidića koji navodno nije vodio računa da je dio umjetnina poklonjen ili mijenjan te nabavljan izravno od umjetnika bez galerijske provizije. Sanader je potvrdio i nedavne dokaze tužiteljstva prema kojima je u Splitu tražio državni stan, čime Uskok želi dokazati da iz Austrije nije došao s velikim kapitalom. Rekao je da je 1984. imao pravo na stan kao glavni urednik izdavačke kuće Logos, a 1991. kao intendant HNK.

"Ako je Uskok htio dokazati da 1984. nisam imao novaca kao 1991. s tim se slažem. No, stan sam tražio i treći put iako sam imao novaca", rekao je Sanader, prisjetivši se da je kao novi ministar i od predsjednika Franje Tuđmana tražio da mu riješi stambeno pitanje.

"Kako to nisam uspio riješiti s premijerom (Hrvojem) Šarinićem kupio sam stan, kasnije i kuću jer sam htio da mi dođu punac i punica. Ne sramim se toga, ni svog porijekla ni svega što sam radio u životu, uključujući dva mandata predsjednika vlade i 10 godina predsjednika stranke", rekao je Sanader.

Nakon što su svi ostali optuženici nakon Sanadera ostali pri svojim ranijim obranama sutkinja Ivana Čalić zaključila je dokazni postupak i najavila da u srijedu počinje završni govor Uskoka. Predstavnik HDZ-a Vladimir Terešak ponovio je da je njegova stranka žrtva te najavio da će, ukoliko ovaj sud neće odlučivati o njihovom imovinsko pravnom zahtjevu, pokrenuti zasebni postupak protiv Sanadera, Barišića, Ratka Mačeka i blagajnice Branke Pavošević za 50 milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter