Fimi-media: Pavošević i Jurak priznale krivnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević i vlasnica marketinške agencije Fimi-media Nevenka Jurak u svojim su obranama u cijelosti ostale pri ranijim priznanjima da su sudjelovale u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici i izrazile su žaljenje što su počinile nedjela za koja ih tereti Uskok.

"Žao mi je što sam došla u ovakvu situaciju, osjećam se krivom i još jedanput pred vama izražavam žaljenje. Zbog toga pati moja obitelj, ja sam se razboljela, na bolovanju sam dvije i pol godine, a u međuvremenu sam dobila i otkaz", kazala je bivša HDZ-ova blagajnica.

Svoje iskaze o korupciji u HDZ-u u istrazi je potkrijepila i bilježnicom gdje je zavodila sve isplate "na ruke" iz stranačkog crnog fonda. Osim što je izrazila žaljenje i ponovila da ostaje pri ranijim iskazima Nevenka Jurak podsjetila je da Fimi-media radi od 2001. te da je pomoć dugogodišnjeg prijatelja i HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića zatražila 2004. kada je nakon razvoda zapala u financijske tegobe.

"Obećao mi je pomoć u pronalaženju poslova i rekao da će porazgovarati s Ivom Sanaderom, jer HDZ traži novu marketinšku agenciju. Nekoliko dana kasnije Barišić mi je rekao da je Sanader prihvatio da Fimi-media radi za HDZ, da će mi se pronalaziti poslovi od kojih ću imati pravo na troškove i proviziju dok ću dobit prenijeti za potrebe stranke", kazala je Jurak. Dodala je da su sve tvrtke i državne institucije s kojima su surađivali bile zadovoljne njihovim radom, ali da su od HDZ-a počeli dolaziti sve veći financijski zahtjevi.

Zato je, tvrdi, organiziran i sastanak u Vladi 2007. na kojemu je, prema tvrdnjama tužiteljstva, čelnicima javnih poduzeća sugerirano da surađuju s Fimi-medijom. "Osim poslova koje smo uredno obavili počeli su stizati i zahtjevi privatnih poduzetnika za doniranje novca HDZ-u na način da ja izdam fiktivne fakture koje su mi oni platili", nastavila je Jurak, prisjetivši se da je zbog toga osjetila strah i požalila se Barišiću.

"On me je saslušao, složio se i rekao da će porazgovarati sa Sanaderom. Povratno mi je rekao da je Sanader poručio da se nemam razloga bojati. Ova poruka mi je bila dovoljna jer je bila izrečena od predsjednika Vlade", kazala je Jurak.

Naglasila je i da je HDZ-u godinama plaćala bogate domjenke. Osim kateringa nakon izbora i skupova mladeži Fimi-media je samo na hranu posluženu nakon sjednica predsjedništva HDZ-a potrošila milijun i pol kuna, a platila je i 400 tisuća kuna za namještaj u Sanaderovu uredu te 800 tisuća kuna za rokovnike i uredski pribor.

"Konačni rezultat je da sam izgubila sve što sam zaradila, a da smo moja obitelj i ja obilježeni za sva vremena. Narušeno mi je zdravstveno stanje, ne posjedujem ništa, pa čak ni zdravstvenu zaštitu", zaključila je Jurak.

Bivši premijer koji je iz crnog fonda navodno dobio 15 milijuna kuna prigovorio je njenoj obrani ističući da sva saznanja crpi iz onoga što joj je rekao Barišić. Suđenje se nastavlja 4. studenoga obranom HDZ-a, prve političke stranke optužene za korupciju, koja se od optužbi brani tvrdnjom da regularna stranačka tijela nisu znala za navodne nezakonitosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter