Filmu "Posljednja postaja" Veliki pečat ZagrebDoxa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čileanski dokumentarac "Posljednja postaja", prvijenac redateljskog dvojca Cristiana Sota i Cataline Vergara, priča o ljudima koji posljednje dane života provode zaboravljeni od svih, osvojio je Veliki pečat ovogodišnjeg ZagrebDoxa, čiji natjecateljski dio završava večerašnjom dodjelom nagrada, a sutra će se još prikazati nagrađeni filmovi.

"Posljednja postaja" tiho i dostojanstveno prikazuje živote onih koje su odbacili društvo i njihove obitelji, ističe se u obrazloženju žirija, koji "čestita autorima što su pronašli nijansiran ritam i tempo koji nam omogućuje da doživimo ljudskost na kraju života".

U regionalnoj konkurenciji Veliki pečat dobio je talijanski film "Sacro GRA" Gianfranca Rosija, zamjećen i kao prvi dokumentarac nagrađen venecijanskim Zlatnim lavom. Prikaz života ljudi koji žive uzduž izuzetno prometne ceste GRA za žiri je "savršen primjer majstorski napravljenog filma koji istražuje kako se različiti dijelovi čovječanstva nose sa svakodnevicom".

Posebna priznanja u međunarodnoj konkurenciji osvojili su sirijski film "Povratak u Homs" Talala Derkija, hrabro djelo o dvojici mladića koji običan život mijenjaju borbom za slobodu, te nizozemski "Ne me quitte pas" Nielsa van Koevordena i Sabine Lubbe Bakker, tragikomična oda neuspjehu.

Iz regionalne konkurencije posebnim priznanjima nagrađeni su bugarski film "Gotovo divan život" Svetoslava Draganova o neobičnoj obilelji koja pokazuje da može preživjeti i najveća iskušenja, te mađarski "Bujica ljubavi" Agnes Sos, fim o ljubavi u trećoj dobi koji nas "ozbiljnoj temi približava u novom i veselom tonu".

Mali Pečat za autora do 35 godina pripao je talijanskom redatelju Carlu Zorattiju, za film "Posebna potreba", a posebna priznanja za tu dob dobili su kanadski film "Priče koje kazujemo" Sarah Polley i brazilski "Dvorište" Alyja Muritibe.

Dobitnik nagrade "Movies That Matter", za film koji na najbolji način promiče ljudska prava, je "Cjevovod" ruskog redatelja Vitalija Manskog, a posebna priznanja u toj su kategoriji osvojili "Povratak u Homs" i hrvatski "4. majmun" Hrvoja Mabića.

Žiri Teen Doxa, gimnazijalci kao najbolji nagradili su švedski film "Otvorenih očiju" Erika Baefvinga, a posebno priznanje dali španjolskom djelu "Crveni tepih" Mauela Fernandeza i Iosua Lopeza.

Nagradu Phone Dox za najbolji film snimljen mobitelom osvojio je turski "Život s Levijatanom" Sirin Bahar Demirel, dok je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski Nagradu Mojoj generaciji dodijelio poljskom filmu "Otac i sin na putu" Marcela Lozinskog.

U sklopu programa usavršavanja ZagrebDox Pro nagrada HBO Adria dodijeljena je španjolskom dokumentarnom projektu "Tchindas" Marca Serene, a nagradu ZagrebDox Pro za najbolji projekt te nagradu Sheffield Doc/Fest Marketa osvojio je hrvatski dokumentarac "U potrazi za izgubljenom državom" Marije Ratković Vidaković.

U proteklih sedam dana na ZagrebDoxu, najvećem međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u regiji, ukupno je bilo prikazano više od 150 filmova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter