Filmski hommage nezaboravnom, velikom pulskom umjetniku

Svečanost u Puli (M. ANGELINI)
Svečanost u Puli (M. ANGELINI)

Sa(n)jam knjige u Istri direktno i indirektno označili su mnogi ljudi, brojni umjetnici na isto toliko brojne načine. A ne samo Sajam, nego i pulsku kulturnu stvarnost kroz dugi niz desetljeća obilježio je svestrani likovni umjetnik Predrag Spasojević, koji je nažalost prerano preminuo prije gotovo osam godina.

Simboličnog naslova "Mapa puna snova" (preuzetog iz teksta Daniela Načinovića), dokumentarni film o ovome autoru u režiji Danila Lole Ilića bit će prikazan drugog dana Sajma, u subotu, 2. prosinca u 19.45 sati u kinu Valli, a dan kasnije, 3. prosinca, u 17 sati, također u kinu Valli.

Splet okolnosti

Kako je nastala cijela priča o ovome filmu, pitali smo njegovu životnu i poslovnu partnericu, ujedno i producenticu filma Biserku Vranić.

- Povod nije nikakva okrugla godišnjica, a do svega toga je došlo nevjerojatnim spletom okolnosti. Prije tri godine, kada je u galeriji Srpskog kulturnog centra otvorena izložba Predragovih plakata filmskih festivala, prišao mi je Danilo Lola Ilić, koji je već od ranije obožavao Predragov rad, ali nije ga nikada osobno upoznao. Ustvari, tek je tom izložbom otkrio tko je bio Predrag, tko se krije iza tih radova koji su ga fascinirali. Na izložbi je imao priliku prelistati likovnu monografiju o Predragu te mi je, oduševljen njegovim stvaralaštvom, predložio da snimimo dokumentarni film o njemu. Od ideje do realizacije prošle su tri godine, kazala je Biserka Vranić.

- Predraga nisam poznavao osobno ali sam oduvijek, od ranog djetinjstva, bio fasciniran njegovim stvaralaštvom, posebice njegovim plakatima i vinskim etiketama. Tada sam pomislio da bi takvoj osobi trebalo odati počast, napraviti hommage, i porazgovarao sam o tome s Biserkom. Ona mi je na to rekla da nema iskustva s filmom, na što sam joj odgovorio da, ako je napravila tu sjajnu monografiju, onda možemo i film. Naravno, nije uvijek sve teklo glatko, bilo je i tehničkih poteškoća, trebalo je organizirati toliko toga, a od ideje do realizacije prošle su tri godine, s time da smo posljednjih mjeseci intenzivirali rad, kazao je Danilo Lola Ilić, koji je istaknuo da su dobili veliku podršku Odjela za kulturu Istarske županije, pročelnika Vladimira Torbice i djelatnice toga odjela Ede Griparić, potom Grada Pule, Turističke zajednice Istarske županije, Turističke zajednice grada Pule, Turističke zajednice grada Labina, ID Riva toursa, Arena Hospitality Group i drugih koji su prepoznali važnost projekta.

Biserka Vranić napominje da to nije klasičan film koji kazuje autorovu biografiju od rođenja do smrti već se fokusira na njegovo stvaralaštvo kroz razne etape djelovanja, a prati njegov životni put od vremena Akademije na dalje.

- Za potrebe filma odradili smo više od 70 intervjua s Predragovim prijateljima, kolegama, suradnicima, klijentima. No, da film ipak ne bude predugačak i da se izbjegnu ponavljanja, uvršteno je 40 svjedočanstava, a odabir je napravio Danilo. Bilo je važno da film bude tečan, zanimljiv, da se prikažu razne faze Predragova stvaralaštva kao i njegova osobnost, kazala je Vranić navodeći da je u filmu zastupljena obiteljska arhiva, isječci raznih tekstova iz novina, arhivske VHS snimke. Suradnica Feodora Gubaš Štifanić za potrebe filma grafički je obradila Predragove radove, a njegov kolega s Akademije Nenad Mećava, koji djeluje u Amsterdamu, animacijama je obogatio projekt.

Danilo Lola Ilić u stvaranju filma poslužio se pričama iz tih intervjua na način da slijede dramaturšku strukturu filma.

- Nije bilo lako sažeti trideset godina vrlo uspješnog i plodnog rada u 70 minuta, želja nam je da to bude korisno i poticajno djelo i za neke buduće generacije, kazao je Ilić.

Autorica glazbe filma je Elis Lovrić, popularna kantautorica, a s njom su surađivale umjetnice Bika Blasco i Dina Rizvić. Jednu od pjesama iz filma, "Prez bezedi gonat", Elis je napisala prije osam godina i posvetila je Predragu prilikom oproštaja s njim.

Intime građanina P. S.

U sklopu programa Sajma knjige bit će otvorena i izložba Spasojevićevih erotskih grafika i crteža, nastala u suradnji s Arheološkim muzejom Istre i Meditom, a radove su izabrali Biserka Vranić, Mauro Ferlin (ujedno autor plakata i kataloga izložbe) i Emina Popović Sterpin, kustosica izložbe. Izložba "Intime građanina P.S." će biti otvorena 2. prosinca u 21.30 sati u Galeriji C8.

Vranić je izrazila svoju zahvalu Magdaleni Vodopija i ekipi Sajma, Arheološkom muzeju Istre i Darku Komši te Gordani Restović i Tanji Miličić, odnosno Kinu Valli i Pula Film Festivalu na sudjelovanju u realizaciji projekta.

Predrag Spasojević (1959. - 2010.) je široj javnosti najpoznatiji kao autor vizualnog identiteta pulskog filmskog festivala. Studirao je na likovnoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Miroslava Šuteja. Bio je svestran autor (autor je logotipa i plakata za HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Splitsko kazalište, Arenaturist, TZ Istarske županije kao i većina turističkih zajednica u Istri, Vinistra, kazališni festival PUF, autor etiketa za proizvođače vina itd...). Njegovi su raznovrsni interesi sezali od slikarstva i grafičkog dizajna do uređenja interijera. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter