Filmski festival u znaku ljubavi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Okosnicu nacionalnog programa 57. festivala igranog filma u Puli, koji ce se održati od 10. do 24. srpnja, cini deset dugometražnih naslova, od cega sedam u glavnoj sekciji, a tri u sekciji manjinskih koprodukcija.

Vecina naslova zaokupljena je tematiziranjem ljubavnih prevrata, preljuba i izdaja. U Puli ce cak šest filmova doživjeti svjetsku premijeru, najavljeno je na konferenciji za novinare u cetvrtak u zagrebackom Europskom domu.

"Festival, odnosno nacionalni program bit ce otvoren 17. srpnja nezavisnim filmom, znastveno-fantasticnom dramom 'The Show Must Go On' debitanta Nevija Marasovica, koja donosi pricu o reality showu ciji sudionici ne znaju da se vani zahuktao globalni rat.

U konkurenciji su još dva debitanta: Ivan-Goran Vitez, koji predstavlja crnohumorni akcijski film 'Šuma summarum' o bizarnom team building vikendu marketinške tvrtke, te Danilo Šerbedžija s crnom komedijom 'Sedamdeset i dva dana', o obitelji koja je nakanila pod svaku cijenu zadržati americku penziju pokojnog djeda nakon smrti bake koja je penziju primala", istaknuo je umjetnicki ravnatelj festivala Zlatko Vidackovic.

Dalibor Matanic ce u Puli predstaviti dramu "Majka asfalta" za koju scenarij potpisuje Tomislav Zajec, a koja govori o mladoj majci koja sa sedmogodišnjim sinom bježi od nasilnog muža u hladnu božicnu noc. Ognjen Svilicic pak predstavlja "2 suncana dana", film o razornom sukobu dvaju parova turista na Jadranu.

Splitski redatelj i videoumjetnik Dani Oki predstavlja se dramom "Predstava" koja ce biti prikazana na digitalnom HD formatu u kinu Valli, a govori o grupi splitskih umjetnika koji gostuju u New Yorku uoci 11. rujna 2001.

Jedini film iz glavne sekcije od sedam naslova koji je u Hrvatskoj (ali izvan Istre) vec viden je ljubavna drama "Neka ostane medu nama" Rajka Grlica.

U konkurenciji za nagrade od ove godine su i manjinske koprodukcije, pa je tu omnibus pet redateljica iz bivše Jugoslavije pod naslovom "Neke druge price". Tu je i nagradivana drama "Na putu" Jasmile Žbanic, pa "Ostavljeni" bosanskohercegovackog redatelja Adisa Bakraca u kojem je glavnu žensku ulogu odigrala Mira Furlan, a govori o bosanskom sirocicu koji je odlucan u nakani da upozna majku.

Izvan konkurencije bit ce prikazan film "Besa" srbijanskog redatelja Srdana Karanovica u kojem glumi Miki Manojlovic. (M. HRGOVIC/Novi list)

I koprodukcije u konkurenciji

U Europskom domu se govorilo i o statutarnim izmjenama, koje su usvojene na sjednici Vijeca festivala u srijedu. Novi statut omogucuje da u okviru nacionalnog programa u Areni budu prvi put prikazivane i koprodukcije hrvatskim udjelom vecim od 10 posto, koje dosad nisu imale pravo sudjelovanja u tom programu.

Nacionalni program festivala tako sada ima dvije programske sekcije: glavnu sekciju i sekciju manjinskih koprodukcija, koje mogu punopravno konkurirati za Zlatne Arene (žiri ih može dodijeliti do tri u bilo kojoj kategoriji) i za nagradu publike Zlatna vrata Pule, kao i za posebne nagrade hrvatske i strane kritike te mladih filmofila.


Podijeli: Facebook Twiter