Filmski festival u Cannesu otvorio "Veliki Gatsby"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prikazivanjem "Velikog Gatsbyja" u 3D tehnici izvan konkurencije, s Leonardom DiCapriom, počeo je u srijedu 66. filmski festival u Cannesu na kojemu sudjeluju najveća imena svjetskog filma.

Festival je proglasio otvorenim američki glumac Leonardo DiCaprio pred publikom u festivalskoj palači koja je prije toga dugim pljeskom pozdravila predsjednika ocjenjivačkog suda Stevena Spielberga.

- Proglašavam otvorenim 66. canneski festival, rekao je glumac uoči prikazivanja "Velikog Gatsbyja".

U Cannes je stigao i slavni nogometaš Pele (72) da bi predstavio budući biografski film o svom legendarnom životu.

Natjecanje počinje tek u četvrtak prikazivanjem dvaju od dvadeset filmova u konkurenciji: "Mlada i lijepa" francuskog redatelja Francoisa Ozona i "Heli" Meksikanca Amata Escalantea.

Redatelj "Velikog Gatsbyja" Baz Luhrmann odbacio je gdjekad oštre američke kritike istaknuvši da očekuje svoju publiku u kinodvoranama. "Kada je Fitzgerald napisao tu knjigu, nazivali su ga klaunom!", istaknuo je pred novinarima, podsjetivši da ni njegove uspješnice "Moulin Rouge" i "Romeo i Juliette" nisu naišle na jednodušan prijam.

Film o Peleu, kojeg smatraju najvećim nogometašem svih vremena koji je sudjelovao u izgradnji brazilskog nacionalnog identiteta, snimat će braća Michael i Jeff Zimbalist. Film treba u kinodvorane doći uoči Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. čiji je Pele međunarodni ambasador. Pele je u Cannesu izjavio da je njegov način igre bio "Božji dar". (Hina, foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter