Filmski festival u Cannesu otvara - Grace Kelly

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Filmom "Grace de Monaco" Oliviera Dahana večeras počinje filmski festival u Cannesu. Za Zlatne palme ove će se godine natjecati 18 filmova već afirmiranih redatelja, među kojima su i Jean-Luc Godard, braća Dardenne, Ken Loach, David Cronenberg i Mike Leigh.

Dahanov film, koji se prikazuje izvan konkurencije, priča je o manje glamuroznim danima braka bivše holivudske zvijezde Grace Kelly i princa od Monaka Rainiera, s Nicole Kidman i Timom Rothom u glavnim ulogama.

Legenda europskog filma Jean-Luc Godard, koji je prvi put na canneskom festivalu bio prije više od 50 godina, natjecat će se ove godine svojim 39. igranim filmom, dramom o životu i ljubavi "Adieu au langage".

Braća Dardenne dolaze s filmom "Deux jours, une nuit", u kojem Marion Cotillard glumi ženu koja ima samo jedan vikend da uvjeri svoje kolege da se odreknu bonusa kako bi zadržala posao.

Britanski redatelj Ken Loach u konkurenciji sudjeluje novim filmom, "Jimmy's Hall", pričom smještena u Irskoj u kojoj jedna plesna dvorana dvadesetih godina postaje simbolom slobodoumlja, a David Cronenberg s "Maps to the Stars" u kojem nastupa zvjezdana glumačka ekipa - Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusask, Robert Pattinson i drugi.

Mike Leigh, koji se proslavio suvremenim tragikomedijama, u novom se filmu "Mr. Turner" vraća u povijest i prikazuje posljednje godine života jednog od najvažnijih britanskih slikara J. M. W. Turnera (1775. - 1851.), kojeg glumi Timothy Spall.

Konkurencija donosi i "Captive" kanadskog redatelja Atoma Egoyana, triler o pokušaju rješavanja otmice nakon osam godina, američki film "Foxcathcer" Bennetta Millera priča je iz svijeta sporta, a radnju japanskog "Futatsume no Mado" Naomi Kawase pokreće pronalazak mrtvog tijela u moru.

Talijanski film "Le Meraviglie" Alice Rohrwacher priča je o Gelsomini i njezine tri sestre, ruski "Leviathan" Andreya Zvyagintseva biblijska je prerada smještena u suvremenu Rusiju, kanadski "Mommy" Xaviera Dolana prati borbu samohrane majke da izvede na pravi put 15-godišnjeg hiperaktivnog sina, a argentinski "Relatos Salvajes" Damiana Szifrona bavi se gubitkom kontrole kroz ljubavnu izdaju, tragedije, nasilje, vraćanje u prošlost.

"Saint Laurent" francuskog redatelja Bertranda Bonella pokazuje koje su veze između "desetljeća slobode" i jednog od najvažnijih svjetskih modnih dizajnera, a i francuski film "Sils Maria" Oliviera Assayasa, u kojem glumi i Juliette Binoche, smješten je u umjetničko, ovaj put glumačko okruženje.

Western drama "Homesman" u režiji američkog glumca Tommyja Leeja Jonesa, temelji se na istoimenom romanu Glendona Swarthouta, a osim njega u glavnim ulogama su Hilary Swank, Meryl Streep i Hailee Steinfeld.

Francuski film "The Search" Michela Hazanaviciusa priča je o čečenskom ratu ispričana kroz četiri sudbine koje se neočekivano isprepliću, "Timbuktu" Abderrahmanea Sissaka govori o tihoj borbi ljudi u Timbuktuu i nesigurnoj budućnosti tamošnje djece, a "Winter Sleep" turskog redatelja Nurija Bilgea Ceylana o burnom braku bivšeg glumca koji vodi mali hotel u Anatoliji.

U sekciji "Izvjestan pogled" te drugim programima izvan konkurencije i posebnim projekcijama prikazat će se, među ostalim, redateljski prvijenac Ryana Goslinga "Lost River" te novi uratci Wima Wendersa ("The Salt of the Earth"), Zhanga Yimoua ("Gui Lai") i drugi.

Posebna gošća ovogodišnjeg festivala je proslavljena glumica Sophia Loren, osamdesetogodišnja oskarovka koja će predstaviti kratki film svog sina "La voce umana", koji označava i njezin povratak na film nakon 2009.

Ovogodišnjim, pretežno ženskim žirijem predsjedava Jane Campion, osvajačica Zlatne palme za "Piano" (1993.), a uz nju su još američka redateljica Sofia Coppola, tri glumice - iranska Leila Hatami, francuska Carole Bouquet i južnokorejska Jeon Do-yeon, te glumac Willem Dafoe, meksički glumac Gael Garcia Bernal, kineski redatelj Jia Zhangke i danski Nicolas Winding Refn. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter