Filmski festival na dva brda; u Motovunu i Buzetu

Konferencija za novinare u buzetskom Zavičajnom muzeju (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Konferencija za novinare u buzetskom Zavičajnom muzeju (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Ohrabreni uspješnim prošlogodišnjim širenjem na još jednu festivalsku lokaciju, onu u buzetskoj starogradskoj jezgri, Motovun Film Festival u suradnji s Gradom Buzetom ove godine pokreće cijeli novi program za djecu i tinejdžere, pod imenom BUZZ@TEEN.

- Jako nam se dopalo prošlogodišnje iskustvo. Dobili smo jednu novu dimenziju i mogućnost da dopremo do publike do koje s festivalom u Motovunu možda ne bismo doprli. Cilj je publici od 8 do 16 godina, uvjetno rečeno, ponuditi reprezentativni izbor europskih filmova s obzirom na to da sve manje dobivaju filmove sa svog kontinenta, uglavnom su to američki ili dalekoistočni, istaknuo je direktor MFF-a Igor Mirković na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Zavičajnom muzeju.

Glavnina programa koncentrirana je u dva vikenda, od 25. do 27. srpnja i 1. do 3. kolovoza, tako da će festival u Buzetu početi prije i završiti kasnije negoli u Motovunu.

- U dva kina prikazat će se dvanaest filmova za mlade, pokušavajući pobuditi njihovo zanimanje za europski film jer naslovi dolaze iz raznih zemalja našeg kontinenta. S druge strane, kako ni roditelji ne bi bili zapostavljeni, istovremeno s projekcijama koje se ne preporučuju starijima od 18, imamo i projekcije za odrasle. Kako bi buzetski program nudio sadržaje za cijelu obitelj, uz filmove za mlade, prikazat ćemo i šest odabranih filmova iz glavnog programa MFF-a, najavio je Mirković.

Ideja ove nove filmske pozornice jest da ponudi programe u "obiteljskom pakiranju", bez festivalske vreve specifične za Motovun, sa sadržajima za sve generacije. Kao posebna atrakcija, najavljeno je da će 2. kolovoza u Buzetu nastupiti omiljeni slovenski kantautor Zoran Predin. Otvoren je i natječaj za članove žirija u kojem za starije od 18 nema mjesta i koji će dodijeliti nagradu najboljem filmu iz programa za mlade. Među zanimljivijim filmskim naslovima svakako su španjolski "Zip&Zap i ekipa Pikulaša" te danski "Dječak mrav". Dio projekcija bit će besplatan. Popodnevne projekcije u zatvorenom su besplatne, a večernje na otvorenom će se plaćati, ali po popularnim cijenama. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter