Filmski barometar: Povratak Grace od Monaka

Nicole Kidman kao Grace od Monaka
Nicole Kidman kao Grace od Monaka

Svibanj je po tradiciji zadnji mjesec u istarskim gradovima kada se još prije ljetne stanke odlazi u kino. Uz to, ove će godine lipanj u kinima zasjeniti Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, ako se prikazivači ne dosjete i kao nekada na velikom ekranu umjesto filmova prikazuju nogomet.

U tom nekakvom romantičnom ugođaju koji nam slijedi zaista je dobar povod pogledati biografsku dramu o "Grace od Monaka" Oliviera Dahana u kojoj veliku glumicu Grace Kelly i bivšu holivudsku zvijezdu koja je postala princeza od Monaka igra Nicole Kidman. Film prati njen život u trenutku kada joj se brak s princem Rainierom III. nalazi u krizi i dok istovremeno proživljava osobnu krizu identiteta, pa sve do tragedije u prometnoj nesreći.

Ništa manje slavan, bar za našu kulturnu i javnu scenu, je kantautor i pjesnik Arsen Dedić, kojega je u hrvatsko-srpskom dokumentarcu "Moj zanat" redatelj Mladen Matičević smjestio u  svemir velikih, u kojemu je "Arsen Krleža ili možda Ujević

popularne glazbe, ravan Dylanu i Cohenu", a Arsen sam je običan čovjek iz susjedne ulice koji pokušava dostojanstveno kormilariti vlastitim životom, životom koji je odavno nadrastao njega samog. Film se prikazuje od 8. do 14. svibnja u Puli.

Ni švicarski doks kandidata za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma "Više od meda" Marcusa Imhoofa ne treba propustiti da bi se ozbiljno shvatila uloga pčela u životu čovjeka i planeta Zemlje, gdje je u posljednjih pet godina izumrlo na milijune pčela. Nastavljanje ovog trenda moglo bi imati katastrofalne posljedice po čovječanstvo, budući da više od trećine svjetske proizvodnje hrane ovisi o njihovom oprašivanju (15.-21. svibnja).

Među favorite ovog mjeseca stavljam i veliki povratak Nicka Cassavetesa s romantičnom komedijom "Osveta u visokim petama", s Cameron Diaz, Leslie Mann, Donom Johnsonom, Nikolajem Costerom-Waldauom, kako se osvetiti za prijevaru u svijetu modno osviještenih žena i ženskih (ne)prijateljstava (8.-14. svibnja).

Prvomajski kinorepertoar otvara humorna drama "Hotel Grand Budapest" Wesa Andersona s Ralphom Fiennesom, Edwardom Nortonom, Owenom Wilsonom, Billijem Murayjem koji u slavnome europskom hotelu u razdoblju između dva rata prepričavaju priču o avanturama njegovog legendarnog vratara Gustava H. i dječaka po imenu Zero Moustafa u borbi za ogromno obiteljsko bogatstvo.

Johnny Depp u ulozi je znanstvenika, koji strojevima daje osjećaje i biva uvučen u svoju vlastitu igru iz koje nema izlaza (1.-7. svibnja) u filmu "Uzvišenost" Wallyja Pfistera, uz pomoć Rebecce Hall i Morgana Freemana otvara znanstvenofantastični ciklus. Ako je suditi po sve manjim prihodima koje Depp donosi na kinoblagajnama, osim ženskih fanova profitirati mogu i ljubitelju znanstvene fantastike. Priča je na tragu one iz filma "Ona" koji smo nedavno gledali u oscarovskom ciklusu. Fantastika je i "Na rubu budućnosti" 2D&3D Douga Limana, s Tomom Cruiseom i Billom Paxtonom koji se bore protiv izvanzemaljaca, a snimljen je prema hit-romanu japanskog pisca Hiroshija Sakurazake.

Za "Godzillu" - 2D&3D - Garetha Edwardsa ne treba ponavljati da je iz istog žanra kao i prethodna dva filma, s još neviđenim specijalnim efektima najnovije generacije o najstrašnijem čudovištu filmskog svijeta, radioaktivnom biću otpornom na sve vrste oružja - Godzilli! Glume Aaron Taylor-Johnson, Ken Watanabe, Juliette Binoche, a film se prikazuje u kinu Valli od 15. do 21. svibnja. Daleko popularnija ekipa je u nastavku "X-Mena: Dani buduće prošlosti" (isto 2D&3D) Bryana Singera, s Michaelom  Fassbenderom, Hughom Jackmanom, Jennifer Lawrence, Halle Berry o tome kako promijeniti povijest i spriječiti događaje koji bi mogli dovesti do potpunog nestanka mutanata i ljudske vrste.

Nakon Zagreba i Rijeke, gdje je premijerno prikazana, nova humorna drama Srđana Dragojevića "Atomski zdesna" od 15. do 21. svibnja stiže i u Pulu sa snažnom glumačkom ekipom: Srđan Todorović, Tanja Ribić, Bojan Navojec, Zoran Cvijanović, Nataša Janjić, Mira Banjac, Branko Đurić, Goran Navojec. Iako smo ga očekivali možda na 61. Puli, film će očito zabaviti sve one koji su na neki način pratili njegovu "Paradu" po prostorima bivše Juge, bivših prijatelja i novih okolnosti. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter