Filmski amaterizam u fokusu

Aleksandra Sekulić, Branka Benčić i Sunčica Fradelić u MMC-u LUKA (B. VINCEK)
Aleksandra Sekulić, Branka Benčić i Sunčica Fradelić u MMC-u LUKA (B. VINCEK)

Publikacije "MAFAF- Pogled iz Beograda" i "Splitska škola filma" predstavljene su u pulskom Multimedijalnom centru Luka, a o njima su govorile kustosice Branka Benčić i Aleksandra Sekulić te Sunčica Fradelić iz kinokluba Split.

- Postoji taj mit o prošlosti i nama se često govorilo da nismo dovoljno dobri. Htjela sam vidjeti što se dogodilo sa svom tom arhivom kluba - koji su filmovi i najbolji i kako ih sadašnja publika prihvaća. Naravno da smo napravili jedan uži izbor jer je ta povijest duga i bogata, a u knjizi je i takozvana "off" povijest kluba koju sačinjavaju tajnice, čistačice i cijela ona struktura mimo autora koja je klub držala na nogama, kazala je Fradelić.

Filmski kritičar Glasa Istre Mate Ćurić, koji je MAFAF pratio osamdesetih godina sve do njegovog gašenja, prisutne je podsjetio da su amaterski filmovi u početku bili prikazivani u Areni tijekom festivalskog programa. Kazao je da je nakon što se festival okrenuo igranom filmu ekipa mladih političara pronašla novi okvir u kojem su se ti filmovi mogli prikazivati i da je zbog toga MAFAF i osnovan.

Prisutnima se obratio i Marko Zdravković Kunac iz Pulske filmske tvornice koji je kazao i da tvornica sakuplja materijale koji se tiču Kino kluba "Jelen" koje će kasnije predati Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na trajno i kvalitetno čuvanje.

Nakon razgovora uslijedile su projekcije filmova Save Trifkovića, Ivana Martinca, Tomislava Gotovca, Lordana Zafranovića, Ante Verzottija i drugih autora iz zlatnog doba MAFAF-a. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter