Filmska dogadanja pod zvijezdama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda još nema kompletnog nacionalnog programa, za što treba cekati do kraja mjeseca, Pula Film Festival je na konferenciji za novinare predstavio bogat i sadržajan popratni program, koji ce se usporedno s igranim filmovima iz medunarodne, domace i manjinske selekcije održavati od 9. do 23. srpnja. Naravno, na vec uhodanim mjestima u gradu, na što je PoPularna Pulica vec navikla svoje sugradane i goste u zadnje cetiri godine.

Prije svega su tu Djecje matineje, animirano-igrani program koji ove godine 9. srpnja u 10 sati u kinu Valli otvara hrvatska pustolovina "Tajna starog tavana" Vladimira Tadeja iz 1984., a redom (10.) slijede: britanski "Gruffalo", animirana pustolovina autora Maxa Langa i Jakoba Schuha; francuska "Melie u proljece" Pierrea-Luca Granjona; 11. "Ružno pace", animirani ruski mjuzikl Garrija Nardina; dan potom njemacki "Krokodil" Christana Dittera; 13. srpnja francuski "Život jednog macka" Jeana-Loupa Feliciolija i Alaina Gagnola; 14. srpnja najgledaniji slovenski film u povijesti "Mi idemo svojim putem" Mihe Hocevara, o izvidackim zgodama i nezgodama; 15. srpnja Oscarom nagradeni francuski "Crveni balon" Alberta Lamorissea i "Bijela griva", pobjednik Cannesa.

Do 4. srpnja traju prijave za Pustolovni laboratorij prof. Baltazara, a producentica Festivala Tanja Milicic i voditeljica marketinga Sandra Petrovic Dishpalli predstavile su i program crtica na Portarati u 22.30 sati (nakon vatrometa u Areni), koji ce biti u znaku "Malih letecih medvjedica" iz Zagreb filma (16.).

Potom 18. gostuje slovenska Animateka s programom SLON; 22. Animacijas Brigade iz Latvije, dok je 19. na programu "Harry Potter i darovi smrti II.", a za kraj, nakon zatvaranja festivala i podjele nagrada 23., "Auti 2", animirana americka komedija, i akcijska avantura "Kapetan Amerika: Prvi osvetnik".

Drugi dio popratnog programa cine izložbe i ove godine jubilarno, 10. izdanje CINEMANIAC-a, o cemu je govorila njegova voditeljica i kustosica Branka Bencic. Bit ce u znaku dinamicne "retrospektive" malog formata, s radovima Ivana Faktora, Dalibora Martinisa, J. T. Andersona, Nicole Cousinoa i ostalih, a posebno je istaknula instalacije Alejandra Cesarca, koji je trenutno zastupljen i u Veneciji te je upravo osvojio Art Basel.

Samostalno ce se pak predstaviti Jagoda Kaloper, slikarica i glumica, u svom filmskom autokolažu od 50 minuta, te prvi put kao nov i zajednicki postav Renate Poljak s tri istarske galerije.

Ravnateljica MSUI-ja Gorka Ostojic Cvajner i voditelj galerije Makina Hassan Abdelghani predstavili su izložbe hrvatskog autora Stanka Hercega, koji se po prvi put svojim filmskim radovima predstavlja Puli, kao i Britanca Nicka Walla, koji ce i osobno prisustvovati svojoj izložbi u Makini. Tu su i 3D kinoradionice kao i putujuce solarno kino.

Ravnateljica PFF-a Zdenka Viškovic Vukic najavila je svakog tjedna nove informacije i sadržaje za ovogodišnje, 58. izdanje Pule, ciji je moto "Film pod zvijezdama". Zasad se predvida deset filmova iz nacionalnog programa te devet iz manjinskih koprodukcija, uz nezavisne filmove i autore, ali i uz pracenje razvoja tehnologije, što ce se vidjeti i "na djelu" u Areni - ove je godine nabavljen novi projektor. (M. CURIC)


Podijeli: Facebook Twiter