Filmska 2013.: Nepodnošljiva lakoća franšize

"Gravitacija"
"Gravitacija"

Letimičnim pregledom najpopularnijih hollywoodskih ostvarenja u 2013. godini lako je zaključiti dvije stvari - prva je da su velike filmske kuće i dalje fokusirane na stvaranje filmskih franšiza kojima, izgleda, nema kraja, a druga je da ćemo godinu pamtiti po velikom broju znanstveno-fantastičnih filmova.

Bila je to i godina (ponovnog) povratka velikana kao što su Martin Scorsese, Ridley Scott ili Steven Soderberg, no titulu najboljeg filma(ša) godine pred nosom im je oduzeo Alfonso Cuaron s neponovljivim filmom "Gravitacija", sa Sandrom Bullock i Georgeom Clooneyem u glavnim ulogama. Priča o preživljavanju u hladnoći i tišini svemira jednostavno je hipnotizirala gledatelje svih uzrasta.

Drugo mjesto dijele Soderbergh i Scorsese: prvi se (navodno) pozdravio s filmskom karijerom s kriminalističkom dramom "Nuspojave" s kojom nas je podsjetio na najboljeg Hitchcocka, a drugi je još jedanput "razotkrio" svu prljavštinu visoke ekonomije i još višeg lopovluka 80-ih godina prošlog stoljeća u biografskoj drami "Vuk s Wall Streeta". Oba uratka su solidna i zanimljiva, no zasigurno neće biti filmovi po kojima ćemo pamtiti ta dva velikana. No, vratimo se na franšize. Nakon što je okončana priča o svjetlucavim vampirima iz "Sumrak sage" koja se rastegnula na čak pet nastavaka, stvorila se praznina koju do sada još nitko nije uspio popuniti. Mlade tinejdžerice su 2012. u kino otišle pogledati kako će se snaći Katniss Everdeen (talentirana mlada oskarovka Jennifer Lawrence) u "Igrama gladi", a to su učinile i lani i pogledale nastavak "Igre gladi: Plamen". Ova franšiza za razliku od vampirske sage u svojoj srži nema toliko ljubavnih drama pa ne možemo ustvrditi da je u srcima mladih gledateljica zamijenila Edwarda i Bellu.

Ljubavne peripetije u nadnaravnom sosu glavna su potka "Prekrasnih stvorenja", nove (potencijalne) franšize koja je krenula lani i koja je na kinoblagajnama potonula. Ljubiteljice serije knjiga po kojem je snimljen prvi nastavak bile su razočarane promjenom priče i "likvidacijom" nekoliko važnih likova pa je upitno hoće li biti snimljen nastavak. Još jedna franšiza koja je neslavno potonula je ona o neustrašivom policajcu Johnu McClaneu kojeg je u pet nastavaka utjelovio Bruce Willis. Peti nastavak "Umri muški: Dobar dan za umiranje" bio je gotovo negledljiv.

Franšiza koja je na velike ekrane vratila simpatične pozitivce i čudovišne negativce iz Međuzemlja nastavljena je filmom "Hobbit: Smaugova pustoš" koji je ponovo zadovoljio fanove, ali koji ne uspijeva stvoriti euforiju koju je potaknuo "Gospodar prstenova". Najuspješnije franšize su i dalje one o superherojima. (B. VINCEK)

OPŠIRNIJE ČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter