Filmovi za velike i male na dva susjedna brda


Motovun Film Festival i ove godine podiže svoja platna 19 kilometara dalje od motovunske vreve, u Buzetu gdje će od 30. srpnja do 2. kolovoza vladati prava obiteljska filmska atmosfera. Program Buzz@teen namijenjen je roditeljima i djeci, starijima i mlađima te svim ljubiteljima pokretnih slika. Tijekom četiri dana moći će se pogledati osam filmova za djecu i mlade te četiri filma za odrasle na tri različite lokacije - Kino Muzej, Kapetanovo Kino i Kino Pjacalet.

Ideja buzetske filmske pozornice jest da ponudi programe u "obiteljskom pakiranju", bez festivalske vreve specifične za Motovun, sa sadržajima za sve generacije. One koji se kao i festival bliže toj značajnoj brojci 18, zanimat će film "Beautiful Girl". Ekranizacija romana o 15-godišnjoj Charlotte koja nakon rastave roditelja upoznaje dvojicu dječaka otkrit će pravu težinu i ozbiljnost prve ljubavi i prvog slomljenog srca.

Ljubitelji virtualne stvarnosti i igračih konzola pronaći će se u vizalno zapanjujućoj avanturi "Labirint", koja donosi uzbudljivu priču o djevojčici zapeloj u video igrici i grupici dječaka koji se bore izvući ju van, riskirajući pritom vlastiti nestanak u 2D svijet. Na platnima u Buzetu prikazat će se i film "Patke i odrastanje", drugi nastavak filma o neobičnom "Dječaku Mravcu", te prekrasan crtić nominiran za Oskara, "Pjesma mora". Od nagrađivanog redatelja Gabriela Salvatoresa ("Mediterraneo") u Buzet stiže njegov dječji film "Nevidljivi dječak" koji je osvojio nagradu mladog žirija Europske filmske akademije (EFA).

Najmlađe će posebno razveseliti profesor koji dokazuje da je škola nije nužno dosadna u nizozemskom "Profesor Twister na pozornici", a sve željne ljetne avanture na filmskom platnu oduševit će grčko-finski "Otok tajni" redatelja Taavija Vartia. Dok djeca uživaju o programu prilagođenom njihovoj dobi, roditelji mogu predahnuti uz odabrane naslove iz glavnog motovunskog programa namijenjene gledateljima 18+.

Na tom se popisu nalazi ovogodišnji film otvorenja "Najnoviji zavjet", komedija u kojoj je Bog sadistički gad iz Bruxellesa i obožava gledati kako čovječanstvo pati. Na rasporedu su također:"Pročišćenje: Scijentologija i tamnica vjere", dokumentarac oskarovca Alexa Gibneyja koja razotkriva mračne tajne crkve bogatih i slavnih; "Bridgend", britanska drama temeljena na istinitom događaju o seriji neobjašnjivih ubojstava u velškom gradiću Bridgend, te "Parada ponosa", film o neobičnom savezu članova LGBT zajednice i britanskih rudara u vrijeme vlasti Margaret Thatcher. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter