Filmovi o Jamesu Bondu sve nasilniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je James Bond uvijek imao "dozvolu za ubijanje", novozelandsko istraživanje pokazuje da filmovi s najpoznatijim fiktivnim špijunom postaju sve nasilniji.

"Postoji bojazan da će izlaganjem djece tim i drugim poznatim filmovima ona biti izložena sve većoj količini nasilja", kaže Robert Hancox sa Sveučilišta Otago u novozelandskom Dunedinu.

Kako bi utvrdio pokazuju li moderni filmovi, koje gledaju djeca i tinejdžeri, više scena nasilja, Hancoxov tim analizirao je 23 filma o Jamesu Bondu snimljena tijekom 50 godina. Stručnjaci su prebrojali broj nasilnih scena poput onih u kojim se puca u nekoga ili se fizički obračunava.

Utvrdili su da se od prvog filma "Dr. No" u kojem je bilo 109, broj nasilnih scena se više nego udvostručio do posljednjeg analiziranog filma "Zrna utjehe" u kojem su prebrojali 250 takvih scena. Pri tome su posebno analizirali scene teškog nasilja te utvrdili da je s početnih 77 scena u prvom filmu o Jamesu Bondu broj porastao na 219 u "Zrnu utjehe".

Kao jedan od najnasilnijih filmova iz serije o Jamesu Bondu stručnjaci su izdvojili film "Sutra nikad ne umire" u kojem su prebrojali oko 400 nasilnih scena.

Studio Metro Goldwyn Mayer, nositelj prava prikazivanja filmova o Jamesu Bondu, nije želio komentirati rezultate istraživanja.

Znanstvenica Amy Bleakley sa sveučilišta Pennsylvania, koja nije sudjelovala u ovom istraživanju, a proučavala je filmove koji su najviše zarađivali u kino dvoranama od 1950. do 2006., kaže kako rezultati potvrđuju njezine zaključke da su glavni likovi s vremenom postali sve nasilniji.

Hancox ocjenjuje kako se ovdje ne radi samo o Bondu već o tome što se događa u filmovima i medijima u cjelini odnosno da postaju sve nasilniji. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter