Filmovi Ive Lipanovića u Pulskoj filmskoj tvornici

Kadar iz filma "Monumenti" Ive Lipanovića
Kadar iz filma "Monumenti" Ive Lipanovića

U programu Klubodrom Pulske filmske tvornice na adresi Stiglicheva 12 u četvrtak u 20 sati nove filmove predstavit će član PFT-a Ivo Lipanović. Bit će prikazana dva kratkometražna dokumentarca "Filipovi snovi" i "Viška ratna priča", te kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film "Monumenti" s 10. ljetne, prošlogodišnje radionice izrade filma Pulske filmske tvornice.

"Filipovi snovi" pričaju o mladom Poljaku koji putuje svijetom i zabavlja publiku "vatrenim predstavama". On govori o svom životu i željama, životnim vrijednostima, ali i važnosti koju snovi i maštanja imaju za samoostvarenje. U "Monumentima" Lipanović istražuje nekadašnju vojnu zonu, prirodu u koju je uronjena i devastirane objekte, kombinirajući pritom subjektivni doživljaj i dokumentarnu objektivnost. "Viška ratna priča" obrađuje ratna sjećanja Poljakinje koja već desetljećima živi na Visu. Otok je 1990. i 1991. godine bio odsječen od kopna te je brojio više od 1500 vojnika Jugoslavenske ratne mornarice.

Ivo Lipanović je rođen 1988. godine. Do sada je ostvario jednominutni film "We Are The Dorg", kratkometražne igrane filmove "Profesor Mate Asparagus", ''Profesor Mate Asparagus u gradu'' i ''It's Lethal To Study'', te dokumentarne filmove ''Kako se snimao Profesor Mate Asparagus'', "Art of Aikido'', ''Filipovi snovi'' i ''Viška ratna priča''. Autor je i videospota za pjesmu "Other Side of Freedom" pulskog benda Audio Remains. Lipanović se aktivno bavi video umjetnošću i posjeduje vlastiti kanal na YouTubeu Ivolipa. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter