Filmovi Diega Menendesa u Pulskoj filmskoj tvornici

Diego Menendes
Diego Menendes

Diego Menendes, takozvani gerilski redatelj, bit će u četvrtak u 21 sat predstavljen u Pulskoj filmskoj tvornici. U klubu u Stiglichevoj bit će prikazano šest njegovih filmova među kojima i dva najprovokativnija "Mi smo Hollywood" o vezama glumaca i političara i "Mi smo Laibach", koji ukazuje na nacionalnu, rasnu, vjersku i etničku netrpeljivost u Europi. Bit će prikazani još "Dead Duck", "Razstava politijada", "Parada maškarada" i "Fužine nejberhud".

Menendes, koji je rođen u Ljubljani, voli eksperimentirati s vizualnom umjetnošću, a svoja dijela, koja opisuje kao bizarna, smiješna i zastrašujuća, žanrovski je definirao kao politički horor s elementima treša i kempa. Njegov rad se često bazira na eksperimentu i kritici oficijalne kulturne scene i njezinih ustaljenih obrazaca, prelazi granice političke angažiranosti i aktivizma, a razvio je filmski jezik koji kombinira realnost i fantaziju, percepciju i manipulaciju.

Veliku medijsku pažnju Menendes je dobio nakon što je u ožujku inscenirao smrt u Kostreni kod Rijeke padom u provaliju čime je pokazao da svijetu ne treba živ umjetnik, nego uzbudljiv leš. Prije dvije godine radio je na sedam različitih filmova i pri tom uspješno organizirao Fužine film festival. Karijeru je gradio i na brojnim filmskim festivalima u Hrvatskoj, primjerice u Varaždinu, Puli i Sisku, a trenutno radi na filmu o odnosu desničara i antifašista i ideološkom ratu koji se vodi u Hrvatskoj. Zaljubljenik je u muziku te je vođa benda Menendes Brothers. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter