Filmovi Chintis Lundgren i Draška Ivezića u Cordobi i Bristolu

 "Život s Hermanom H. Rottom" Chintis Lungren
"Život s Hermanom H. Rottom" Chintis Lungren

Ukupno sedam hrvatskih animiranih filmova i jedan kratkometražni igrani film bit će prikazani na međunarodnim festivalima u Argentini i Velikoj Britaniji, izvijestio je jučer Hrvatski audiovizualni centar. Među tim filmovima su i animirani filmovi estonske umjetnice s pulskom adresom Chintis Lundgren i  Puljanina Draška Ivezića.

Značajni festivalski uspjesi

Naime, na osmom Međunarodnom festivalu animacije Anima 2015., koji se u argentinskom gradu Cordobi održava od 10. do 12. rujna, bit će prikazana četiri filma. U natjecateljski program festivala uvrštena je manjinska hrvatska koprodukcija "Život s Hermanom H. Rottom" Chintis Lundgren te filmovi "Wiener Blut" u režiji Zlatka Boureka i Pavla Štaltera.

Film "Život s Hermanom H. Rottom" Chintis Lundgren (koja je redateljica filma te zajedno s Draškom Ivezićem potpisuje i scenarij i animaciju) veće je osvojio nekoliko festivalskih nagrada. Film o Hermanu H. Rottu neurednom štakoru pankeru, u kojeg se zaljubi i u čiji stan useljava mala mačka buržujka, nagrađen je na Animafestu u Zagrebu 2015. kao najbolji filmu u Natjecanju hrvatskog filma, a na Motovun Film Festivalu proglašen je najboljim kratkometražnim filmom. Film je prikazan i na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma, na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, na Animatoru – međunarodnom festivalu animiranog filma, Festivalu animiranih filmova Insomnia, u Rusiji te Festivalu kratkih Kraken.

Dodajmo u da će na festivalu u Cordobi, u selekciji animiranih filmova za djecu biti prikazan film "Skriveni talent" Mirana Miošića, a u programu Svjetska panorama "Stakleni čovjek" Daniela Šuljića.

Značajan festival animiranog filma

Na 21. međunarodnom festivalu kratkometražnog filma Encounters, koji se od 15. do 20. rujna održava u Bristolu, bit će prikazana tri hrvatska animirana filma i kratkometražni igrani film "Kokoška" Une Gunjak.

Animirani filmovi "Ljubav i prijevozna sredstva" Draška Ivezića, "Zašto su došli vlakom" Joška Marušića i "Slom" Davida Lovrića bit će prikazani u natjecateljskom programu, dok će "Kokoška" biti prikazana u popratnom programu Short Matters.

Film Draška Ivezića "Ljubav i prijevozna sredstva" donosi "svijet napučen vozilima i parovima za upravljačem, zarobljenima u besmislenim vezama. Dva gotovo identična lika odražavaju se međusobno, ali nikada se ne susreću. Naposljetku ih vidimo kako zajedno čekaju autobus. Hoće li se ukrcati zajedno i postati kao ostali parovi ili je sudbina za njih spremila drugačiji plan?" Ivezić

potpisuje režiju, scenarij, kameru te animaciju uz Petru Zlonogu, Denisa Chapona, Jody Ghani, Ditte Brons-Frandsen. Dizajn likova djelo je Chintis Lundgren, a montaža Ivora Ivezića, dok oblikovanje zvuka potpisuje Thomas Richard Christensen, a glazbu Branko Radić. Ivezićev film je prikazan na međunarodnim festivalima  animiranog filma u Banjaluci, Anibar, Anim’Est, Animateci, Animatoru, Anima Mundi, Kratkofil Plus, Tuzla Film Festivalu te     Encounters Festivalu.

Važno je istaknuti i da je festival Encounters jedan je od vodećih festivala animiranog i kratkometražnog filma u Velikoj Britaniji, a festivalski pobjednici izravno su nominirani za nagradu BAFTA, Oscar, nagradu Europske filmske akademije i Cartoon d'Or. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter