Filmovi Branka Schmidta u Cottbusu

Branko Schmidt (D. ŠIŠOVIĆ)
Branko Schmidt (D. ŠIŠOVIĆ)

Osam hrvatskih filmova prikazuje se na 22. festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu (od 6. do 11. studenoga) u Njemačkoj. U povodu skorašnjeg ulaska Hrvatske u EU, festival je dio programa SPECIALS posvetio hrvatskom redatelju Branku Schmidtu. U sklopu tog programa prikazat će se njegova četiri dugometražna igrana ostvarenja nastala u razdoblju od 1988. do 2012. Riječ je o filmovima "Sokol ga nije volio" (1988.), "Vukovar se vraća kući" (1994.), "Kraljica noći" (2001.) i "Ljudožder vegetarijanac" (2012) koji Hrvatsku predstavlja u trci za Oscara.

Projekcijama odabranih filmova prethodit će izbor recentnih kratkometražnih naslova mladih hrvatskih redatelja: "Prva dama Dubrave Barbare Vekarić; "Zima" Marka Stanića i Denisa Lepura; "Mušice, krpelji i pčele" Hane Jušić i "Životinjsko carstvo" Igora Šeregija.

Festival u Cottbusu najvažniji je festival posvećen istočnoeuropskoj kinematografiji. Održava se od 1991. godine u gradu koji se zbog blizine granice s Poljskom smatra njemačkim vratima na istok. (M. Ć.)


Podijeli: Facebook Twiter