Filmovi 47. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva u Puli

Sunčica Ana Veldić: "Hrvatska djevica", Kinoklub Zagreb
Sunčica Ana Veldić: "Hrvatska djevica", Kinoklub Zagreb

Klub Pulske filmske tvornice sutra će u 19 sati ugostiti 47. reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva te će biti prikazana većina nagrađenih kratkometražnih filmova, a uz to bit će održano već tradicionalno klupsko žiriranje koje će gledateljima omogućiti da izaberu svoje favorite. Program je ostvaren u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, moderatorica će biti Ivana-Nataša Turković, a ulaz je slobodan.

Ovogodišnja Revija održana je sredinom prošlog mjeseca u Karlovcu, gdje je od 25 filmova prikazanih u konkurenciji, od 150 prijavljenih, njih 13 dobilo nagrade. Prvo mjesto osvojili su dokumentarci "Višak popušim sam" Zorka Sirotića iz Kinokluba Zagreb o poveznicama novinara u kulturi i švercera duhana, "Hrvatska djevica" Sunčice Ane Veldić iz Kinokluba Zagreb u kojemu se obrađuju seksualna iskustva i "201410KU" samostalnog autora Vjekoslava Gašparovića o tradicionalnim životnim vrijednostima i vezanosti za zemlju.

Uz njih tu su i dva igrana filmova - "Milevin potiljak" Nikice Zdunić s Akademije dramske umjetnosti Zagreb, koji govori o samoći, smrzavanju i o smrti i "Streljana" Lane Zaninović i Filipa Mojzeša s Akademije dramske umjetnosti Zagreb o složenim odnosima u osnovnoj školi i u glavi jednog od učenika.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije.

Klubodrom Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Pula i Istarska županija. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter