Filmove na Porečdoxu odabrao Đelo Hadžiselimović

Dokumentarne filmove na Porečdoxu odabrao je Đelo Hadžiselimović (J. PRODAN)
Dokumentarne filmove na Porečdoxu odabrao je Đelo Hadžiselimović (J. PRODAN)

Treće izdanje festivala dokumentarnog filma Porečdox počinje u ponedjeljak, a filmove koji će se prikazivati odabrao je Đelo Hadžiselimović, koji je i moderator festivala.

- Na festivalu će biti prikazano trinaest filmova. Pokušali smo izabrati što različitije filmove da prikažemo cijeli spektar dokumentarizma. Mislim da će svi posjetitelji doći na svoje i da će svatko naći nešto za sebe, rekao je Hadžiselimović na konferenciji za novinare najavljujući 3. Porečdox.

Otvorenje je zakazano za 17 sati u foajeu porečkog kina, a sat kasnije počinje projekcija filma "Kralj" Dejana Aćimovića. Nakon filma održat će se i druženje s režiserom.

U 20.30 sati otvorit će se izložba fotografija Dejana Štifanića u Maloj galeriji, a pola sata kasnije počinje projekcija filma Dane Budisavljević "Nije ti život pjesma Havaja".

U utorak u 17.30 sati posjetitelji će moći pogledati film "Zvjezdani glasnik Galileo Galilei" Nane Šojlev. Besplatna projekcija filma Branka Schmidta "Panj pun olova" počinje u 19 sati, a film "Slava Kurvi" Michaela Glawoggera u 19.45.

U srijedu u 18 sati prikazivat će se "Moj bosonogi prijatelj" korejskog redatelja Seong-Gyou Leeja, a u 19.45 "Che, novi čovjek" argentinca Tristana Bauera.

U četvrtak će zainteresirani moći pogledati "Na rubu Rusije" poljskog redatelja Michala Marczaka u 17.30, a u 19 sati počinje projekcija filma "Sevdah o rodama" Silvija Mirošničenka. Nakon filma održat će se druženje s Mironičenkom, a u 21 sat počinje film "Ambasador" danskog redatelja Madsa Bruggera.

Film "Blokada" Igora Bezinovića prikazat će se u petak u 17.30, a u 19.15 film "25. sat" Tomislava Mršića s kojim će se posjetitelji družiti poslije projekcije. Film "Lopovi po zakonu" Alexandera Genteleva o usponu ruske mafije posjetitelji mogu pogledati u 20.30 sati.

Zadnjeg dana festivala u subotu na pozornici ispred kina održat će se koncert riječkih rockera Let 3 i porečkog Cirkusa u 20 sati, a zabava će se nastaviti u Saint&Sinneru.

Nakon projekcija filmova posjetitelji će se moći zabavljati na tematskim afterpartijima u Rock Cafeu s početkom u 22 sata, gdje će moći razgledati izložbu starih gramofonskih ploča. Za dobru muziku pobrinut će se DJ-evi Pionir i Edo te odličan porečki cover band Cat Rocks koji će nastupiti u četvrtak.

Novitet ovogodišnjeg izdanja je video tečaj montaže i produkcije koji će se održavati u informatičkom kabinetu POUP-a od ponedjeljka do srijede u 17 sati te četvrtak i petak u 16 sati. Zadnjeg dana festivala održat će se okrugli stol u 15 sati, a radovi nastali na tečaju bit će prikazani u 17 sati.

U sklopu festivala bit će organizirane i školske matineje od 8 do 15 sati pa će školarci moći pogledati Aćimovićevog "Kralja" u utorak te film Nane Šojlev "Zvjezdani glasnik Galileo Galilei" u srijedu.

- Ovo je najveći POREČDOX do sada i ponosni smo što ćemo ove godine u pet dana uspjeti prikazati toliko filmova. Prve godine krenuli smo skromno, s četiri filma u četiri dana, a prošle smo ih prikazali osam, kazao je direktor festivala Aleksandar Poropat te se zahvalio Kristini Kalčić na vizualnom identitetu i svim sponzorima. (Jurica PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter