Filmom po korupciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bugarskom komedijom "Misija London" Dimitra Mitovskog, nastalom prema hit-romanu bugarskog književnika Aleka Popova o korupciji u svijetu diplomacije koji je autor napisao na temelju vlastita iskustva, Transparency International Hrvatska i Motovunski filmski festival 23. travnja krecu na turneju po Hrvatskoj kojom ce kroz projekt Kinom po korupciji senzibilizirati javnost na korupciju i nužnost njezina suzbijanja.

- Rijec je o filmu, dobitniku Nepotkupljive nagrade prošlogodišnjeg festivala u Motovunu, koji na najbolji moguci nacin promice interese društva za borbu protiv korupcije, rekao je Nikola Kristic, predsjednik Transparency Internationala, na današnjoj konferenciji za novinare.

Transparency ne istražuje i ne sudi u konkretnim slucajevima, vec se edukacijom, djelovanjem kroz medije i upozorenjima bavi globalnim problemima koruptivnih rizika i korupcije, što projekcijama najgledanijeg bugarskog filma ikad, "Misija London", želi približiti i mladoj publici, ustvrdio je Kristic.

Igor Mirkovic, direktor Motovun Film Festivala, rekao je da je smisao Nepotkupljive nagrade jacanje svijest o korupciji i ideja koje su opce i neupitno dobro. Tu tematiku bugarski film prikazuje na zabavan nacin, ismijavajuci ljudsku pohlepu i potrebu da vlast i moc pretvore u svoj osobni probitak, dodao je.

Turneja po Hrvatskoj zapocinje 23. i 24. travnja u zagrebackom kinu Tuškanac, nastavlja se u Varaždinu, Samoboru, Zaboku i Rijeci, a o dodatnim projekcijama pregovara se s još nekoliko gradova. Projekt Kinom po korupciji ostvaren je u sklopu programa Kulturom po korupciji Transparencyja, a dosad su ostvareni projekti Knjigom po korupciji (izdavanje knjige "Ispod stola - najljepše antikorupcijske price") i Kazalištem po korupciji (prikazivanje predstave "Revizor" N. V. Gogolja Zagrebackog kazališta mladih i Dubrovackih ljetnih igara).

U sklopu turneje promovirat ce se i Antikorupcijsko savjetovalište Transparencyja, kojemu se gradani zahvaljujuci besplatnom telefonu 0800 245 542 mogu obratiti za pomoc u slucajevima kada se kao svjedoci ili žrtve susretnu s korupcijom u ostvarivanju nekog svog prava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter