Filmoljupci ovdje dođu na svoje

Lokomotiva ide na remont (C. B. G.)
Lokomotiva ide na remont (C. B. G.)

Na današnjoj konferenciji za novinare uoči samog svečanog otvorenja 20. izdanja Motovun Film Festivala, direktor festivala Igor Mirković i predsjednik savjetodavnog odbora festivala i selektor programa Istrand Mike Downey predstavili su ovogodišnji iznimno bogat program.

- Ove godine imamo čak 18 filmova u glavnom programu, a nije mala stvar da su na repertoaru pobjednik Pule i pobjednik Cannesa. I ostalih 16 filmova su vrlo kvalitetni i zanimljivi, zbilja fantastični, a program će trajati do nedjelje u ranim jutarnjim satima. Posebno je bogat ovogodišnji glazbeni program, otvorenje je u znaku skupine Let3, a zatvaranje s Laibachom. Naravno, bit će tu i puno drugih koncerata i sadržaja. Program je jako bogat, raznovrstan, kazao je Mirković prije početka festivala, kada je cijeli Motovun bio u iščekivanju gostiju i u znaku posljednjih priprema za koncerte. No, kinoprojekcije su se održavale jučer već od ranih jutarnjih sati, iako Motovun tek zaživi u večernjim satima.

Ne nedostaje kreativnosti

Mike Downey kazao je da danas nije lako raditi filmski festival, ali motovunskom festivalu ne nedostaje kreativnosti i ideja.

- Ove godine festival donosi zbilja sjajna ostvarenja, a posebno sam ponosan što nam je ove godine partner Island, koji je po broju stanovnika manji od Hrvatske, ali što se tiče kinematografije su jako kreativni i donose sjajne ideje, stoga će publici zasigurno biti zanimljivo pogledati njihove filmove. Filmoljupci ovdje dođu na svoje, kazao je Downey.

On je također istaknuo da, premda je Island mala zemlja i premda su izolirani na kraju svijeta te unatoč kolapsu banaka od prije desetak godina, uspijevaju stvoriti veličanstvene filmove koji ne samo da su svjetska klasa, nego i osvajaju nagrade diljem svijeta. Na programu će biti i stariji eksperimentalni filmovi, kako je kazao, ali i sjajni kratkometražni.

Program za studente

Vanda Volić, voditeljica Kampusa Motovun rekla je da ove godine tu sudjeluje 50 studenata iz sedam škola, odnosno fakulteta, i da je i festivalski program vrlo bogat. Program za studente traje do 29. srpnja i na rasporedu je jedno do dva predavanja dnevno o temama koje se obično ne pokrivaju u redovnim filmskim školama.

- Svakoga dana organiziramo okrugli stol o najzanimljivijim i najinovativnijim filmovima iz programa Debatni klub. Voditelji razgovora vodeći su filmski kritičari i kritičarke, veli Volić.

To je u biti ljetna radionica za filmske profesionalce, studente i sve zaljubljenike u stvaranje filma. Također, u sklopu projekta moći će se pogledati filmovi studenta raznih sveučilišta iz regije.

Nazočnima se obratila i Tamara Jelušić iz Addiko banke istaknuvši da su i oni poželjeli biti dio te važne priče.

Inače, festival otvara film "Počasni građanin" Mariana Cohna i Gastona Duprata, jednim od najuspješnijih argentinskih filmova prošle godine.

Svjetsku premijeru na Motovunu imat će film "Glasnije od oružja" Miroslava Sikavice o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata, dokumentarac u produkciji Factuma.

O hrvatskoj glazbi tog vremena govore tadašnji njezini akteri, od Josipe Lisac, Zrinka Tutića, Jasenka Houre, Vere Svobode do frontmena grupe Opća opasnost Pere Galića.

Organizatori ističu da, kao i dosad glavni program MFF-a uspješno balansira između najvećih atrakcija velikih svjetskih festivala, poput filma "Trg" Rubena Ostlunda, koji u Motovun dolazi sa Zlatnom palmom Cannesa, i malih, gotovo nepoznatih, a izvrsnih filmova, poput "Pravog momka za Marry" Darrena Thorntona ili filma "Rastroj" poljske redateljice Kasije Adamik.

O najboljem filmu odlučuje žiri, kojeg čine aktivistica i umjetnica, bivša članica skupine Pussy Riot Maša Aljehina, spisateljica Rumena Bužarovska, filmska producentica Anna Mara Karlsdottir, filmski redatelj Hrvoje Hribar i kazališni redatelj Oliver Frljić.

Maverick Agnieszki Holland

Slavna poljska redateljica i ovogodišnja dobitnica motovunske nagrade Maverick, Agnieszka Holland u Motovun dolazi s dva filma "Provincijski glumci" i "Tragovi". Nagrada Maverick dodjeljuje se od 2008. godine autorima koji šire granice filmskog izričaja. U pedeset godina karijere ostvarila je vrhunski opus koji nadilazi sve žanrovske granice. Na festivalu će se prikazati pilot-epizoda američke serije "Treme" u njezinoj režiji.

Selektori programa su Jurica Pavičić, koji je selektor glavnog programa, potom Milena Zajović selektorica glavnog programa i programa Izopačena umjetnost 2.0, Mike Downey, selektor programa Zemlja partner: Island u Istri, Inja Korać, za program Buzz@teen, dok je Andrej Korovljev selektor programa Motovunski kratki. (V. BEGIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter