Film Zorana Blažeskog na festivalu u Požegi

Na snimanju "Šalše" - autor Zoran Blažeski iza kamere
Na snimanju "Šalše" - autor Zoran Blažeski iza kamere

Jednominutni film "Šalša" pulskog autora Zorana Blažeskog ušao je, zajedno s još 59 filmova iz cijelog svijeta, u službenu konkurenciju uglednog međunarodnog festivala jednominutnog filma u Požegi. Festival koji slovi za najkvalitetniju smotru filmova u najkraćoj formi ove će se godine, u svom 22. izdanju, održati u ovom slavonskom gradu 30. i 31. svibnja, a osim iz regije, dolaze i autori iz Brazila, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kolumbije, Velike Britanije, Švedske, Rusije…

Zoranov Film "Šalša" tematizira nasilje nad ženama i nasilje općenito, a u filmu glume Puljanin Luka Juričić i Zagrepčanka Helena Kalinić. Kristian Burlović je snimatelj i direktor fotografije, Alen Peruško montažer i ton majstor, a šminku potpisuje Sanja Rivić

Prvi je to redateljski iskorak Zorana Blažeskog, a on potpisuje i scenarij. Dosad je glumio u kazališnoj predstavi u produkciji INK-a "Šifra tata" te u filmu "Pokvareni bojler" u produkciji Pulske filmske tvornice. U zagrebačkoj Školi medijske kulture "Ante Peterlić" pod pokroviteljstvom Hrvatskog filmskog saveza 2012. je završio radionicu glume pod mentorstvom glumca Leona Lučeva.

Na snimanje angažiranog filma ponukao ga je jedan domaći dokumentarni film u kojem su žene svjedočile o strahotama i nasilju svojih muževa. Službeni poziv iz Požege silno ga je razveselio.

- Kad sam primio vijest da mi je film u službenoj konkurenciji, činilo mi se kao da sam u ulozi totalnog autsajdera pozvan na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu. Čast mi je što mogu sudjelovat na ovom svjetski renomiranom festivalu, kazao nam je jučer Zoran Blažeski. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter