Film "Svećenikova djeca" u kinima diljem svijeta

Prizor iz filma "Svećenikova djeca"
Prizor iz filma "Svećenikova djeca"

Svjetska distribucija hrvatskog filma "Svećenikova djeca" redatelja Vinka Brešana pokazuje dobre rezultate gledanosti, a nakon Švedske, Poljske, Italije i Brazila, film uskoro kreće i u kino distribuciju u Danskoj, Mađarskoj, Južnoj Koreji te Njemačkoj, priopćila je produkcijska tvrtka Interfilm.

Prema podacima internetske stranice Box office Mojo, u deset tjedana prikazivanja u Brazilu, crna komedija nastala po motivima istoimene drame Mate Matišića privukla je u kina više od 30 tisuća gledatelja. U Italiji, gdje je film započeo distribuciju 15. svibnja pod naslovom "Padre Vostro", u prvome tjednu "Svećenikovu djecu" pogledalo je više od šest tisuća gledatelja, ističe Interfilm.

Film se prikazivao i u Poljskoj pod naslovom "Ojciec Szpiler", te u Švedskoj, gdje je bio u distribuciji u mreži art kina. U srpnju se počinje prikazivati u Danskoj, Mađarskoj i Južnoj Koreji, a u kolovozu u Njemačkoj.

"S obzirom na to da je hrvatska kinematografija gotovo potpuno nepoznata kino publici u svijetu i s obzirom na to da je ovo prvi slučaj nakon devedesete da neki hrvatski film igra u kino mreži tih zemalja, ovakvi rezultati me vesele", komentirao je Brešan. "Film kao umjetnost: bez dvojbe, ima najveću moć prezentiranja neke nacionalne kulture, a može ostvariti i određeni komercijalni ili turistički efekt. Ta činjenica je važna s obzirom na to da se u zadnjem rebalansu kulture od svih kulturnih djelatnost najviše oduzelo filmu. U svjetlu predstojećeg Svjetskog nogometnog prvenstva možemo reći da Hrvatska već igra u Brazilu", dodao je redatelj. S dosad gotovo 160 tisuća gledatelja, film "Svećenikova djeca" najgledaniji je hrvatski film 21. stoljeća, a Europska filmska akademija nominirala ga je za europsku komediju godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter