Film "Po čovika" na svjetskom filmskom tržištu

Iz filma "Po čovika"
Iz filma "Po čovika"

- Uspješan niz distribucije domaćih naslova na svjetskom filmskom tržištu nastavio je i nagrađivani kratkometražni igrani film "Po čovika" u režiji Kristine Kumrić nastao u sklopu Nacionalnog projekta "Jedna slika iz Domovinskog rata" koji su 2013. godine pokrenuli HAVC i Ministarstvo branitelja RH, ističu iz Hrvatskog audiovizualnog centra. 
 
Svjetska distribucija povjerena je uglednoj agenciji Kurz Film Agentur iz Hamburga. Riječ je o specijaliziranoj agenciji koja zastupa isključivo kratkometražne 
filmove i to samo oko 15 naslova godišnje. 
 
- Posebno veseli činjenica da će ovaj uspješan film na temu iz Domovinskog rata doprijeti do široke publike diljem svijeta, naglašavaju u HAVC-u.
 
Nacionalni projekt "Jedna slika iz Domovinskog rata" pokrenuli su HAVC i Ministarstvo branitelja RH 2013. godine, sa željom kreativnog uključivanja najšireg kruga sudionika rata i njihovih obitelji. "Po čovika" nastao je po kratkoj priči "Povratak" Maje Hrgović, temeljene na osobnim iskustvima: u jesen 1991. godine u Dalmatinskoj zagori dvije djevojčice očekuju svoga oca, koji je posljednjih nekoliko mjeseci proveo kao ratni zarobljenik u srpskom logoru. 
 
Kratkometražni igrani film "Po čovika" premijerno je prikazan na prestižnom 41. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a na 61. izdanju Filmskog festivala u Valladolidu (Seminci) osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni film u programu Meeting point. (Priredila B. Ć. J. )
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter