Film o stvaralaštvu Renata Percana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Film "Genije, tu pored nas" u režiji profesora Milana Polica o radu istaknutog istarskog likovnog umjetnika Renata Percana premijerno je prikazan sinoc u prostorima Zajednice opcine Medulin.

Film u trajanju 46 minuta dokumentaristicki je i uz klasicnu glazbenu podlogu uglavnom kadrira Percanove crteže, grafike i slike. Opus obradenih radova kronološki slijedi etape iz umjetnikove faze iz osamdesetih i devedesetih godina u kojima uglavnom dominiraju nadrealisticki motivi mitološke tematike. Policeva kamera prati fragmente radova te gledatelju sugerira najbolje momente stvaralackog opusa istaknutog umjetnika koji se u filmu u prisustvu supruge Regine pojavljuje tek periferno. Film je bez teksta i do izražaja dolazi Percanov grafizam, linearizam crtackim rasterom te u konacnici suptilni kolorizam svojstven renesansnim ili maniristickim majstorima europskog sjevera.

"Žao nam je što Renato nije prisutan na promociji filma, ali znamo da je krhkog zdravlja i da bi mu od silnog uzbudenja, kada bi vidio koliko vas ovdje veceras ima, srce pocelo jako lupati", kazao je Polic.


Podijeli: Facebook Twiter