Film o staroj školi zbir je vrijednih svjedočanstva o samoj Puli

Sopot - lijep, ali opasan (I. RADIĆ)
Sopot - lijep, ali opasan (I. RADIĆ)

Svečanošću održanoj u petak na daskama Istarskog narodnog kazališta - Gradsko kazalište Pula završena je ciklus programa ovogodišnje proslave velikog jubileja Osnovne škole Centar, odnosno 150 godina utemeljenja ustanove na Danteovom trgu. Proslava u kazalištu, na kojoj su učenici još jednom glasno poručili "Sretan rođendan, školo!", bila je prilika da se pokaže kraći dio dokumentarnog filma o školi autorice Drite Jusufi, učiteljice engleskog jezika.

Film u cijelosti traje dva sata, a zasniva se na razgovorima s 40-ak viđenijih Puljana, bivših učenika ili bivših djelatnika, ili pak osoba koji su bili i jedno i drugo, poput učiteljice Anite Brečević.

"Nastavnici su, to sada vidimo, imali vremena za nas. To je bio entuzijazam nastavnika", poručio je učenicima, roditeljima i uzvanicima s platna profesor Dean Duda, svojedobno učenik škole koja je kroz povijest zvala "Dante Alighieri", "Moša Pijade" i Centar.

- Puno je tu anegdota, zanimljivosti, uspomena. Uostalom dosta toga od aktera u filmu saznajemo o gradu i prošlim vremenima, jer škola je dio grada, rekla nam je Drita Jusufi.

Između ostalog, filmom je dokumentiran razgovor s povjesničarom umjetnosti i bivšim učenikom Otmarom Širec, koji se rado sjeća doprinosa slikara Martina Bizjaka koji je kao nastavnik i pedagog svojedobno radio u toj školi. Jusufi je zabilježila razgovore sa Stanislavom Peharcem, Brunom Langerom, Đulom Erdešijem, Diegom Bosuscom, pa i književnikom Borisom Domagojem Biletićem koji se sjeća da su kao djeca bježali iz škole da bi u susjedstvu gledali boksače poput Parlova i Banovca. U filmu se pojavljuju i Stefan Riff, Elizabeta Kukić, Lidija Bastianich, Vlasta Bačić, Gojko Nikolić…

- Na filmu sam radila duže od godinu dana, a dva ili tri mjeseca samo na montaži. To su sati i sati materijala, a cijeli je film dug dva sata. Sve je počelo kada je bivša učenica Marija Družeta ponudila pomoć, kontaktirala je puno ljudi, krenuli smo u prve intervjue, a onda se krug počeo širiti i krenulo je dalje. Da je bilo više vremena bilo bi i više sugovornika. Najstariji sugovornik je 85-godišnji Walter Peteh, a cilj je bio arhivirati sjećanja živih svjedoka, kaže nam Jusufi.

To su zaista vrijedna svjedočanstva. Peteh se sjeća nastave pod savezničkim bombama, Gigliola Piccoli govori o prvom susretu s američkim vojnicima, a Albino Crnobori da su kao učenici u ruševinama obližnje pošte tražili marke za filatelističke zbirke. Juraj Bačić i Vladimiro Gagliardi govore kako su kao djeca u neimaštini sama izrađivala pribor i opremu za školu, a o svojim iskustvima govori i bračni par Laura i Mario Levak koji je zajedno od školskih klupa. Dragica Janjić sjeća se gužve u školi, jer je u poratnim vremenima u jednom trenutku ustanova, koju danas pohađa 274 učenika, okupljala čak 1.200 djece!

- Ponosna sam da vodim ovu školu i ponosna na učenike i djelatnike. Ona diše i radi za učenike. Kroz ovu godinu pokazali smo što sve možemo, rekla je ravnateljica Melita Milić okupljenima u kazalištu. Zato je program u kazalištu bio ostvaren kao svojevrsna retrospektiva cjelogodišnjih aktivnosti u slavu velikog jubileja. Programe, izložbe, glazbeno-scenska ostvarenja i ostalo djelatnici i učenici OŠ Centar Puljanima su već predstavljali u lipnju, potom u listopadu, pa i sada u prosincu.

Ova posljednja priredba bila je prigoda da se škola zahvalnicama za plodnu suradnju oduži pojedincima i predstavnicima institucija poput Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Povijesnom i pomorskom muzeju Istre te Arheološkom muzeju Istre, Mjesnom odboru Stari grad, pulskom Crvenom križu i Društvu naša djeca, Školi za odgoj i obrazovanje, Zajednici tehničke kulture, udruzi Zelena Istra, Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, odnosno službama za školsku medicinu i prevenciju, pulski Zavodu za zapošljavanje, Odjelu prevencije pri Policijskoj upravi istarskoj i tako dalje.

Između ostalog, velika je zahvala išla Sofiji Cingula pod čijim su vodstvom i uz pratnju studenata Muzička akademije u Puli djeca izvela glazbeno-scensku točku na temu prijateljstva i boja. Prethodno je prikazan i kraći lanjski film o prvom razredu koji nastavu savladava na tabletima autora Gorana Zeca, a učenice i učenici 6. i 7. razreda izveli su skeč o jako staroj pulskoj školi koji je osmislio učitelj hrvatskog jezika Martinko Ribarić. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter