Film "Mustang" dobitnik nagrade LUX

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Film "Mustang" francusko-turske redateljice i glumice Deniz Gamze Ergüven dobitnik je filmske nagrade LUX za 2015. godinu, objavio je u utorak predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz na plenarnoj sjednici. 

"Mustang" je priča o pet sestara bez roditelja koje u malom turskom selu na obali Crnog mora odgajaju indoktrinirana baka nazadnih pogleda i mizogini ujak. Sestre su zatvorene u kućni pritvor i, jedna po jedna, prisiljene na brak. Film prati njihovo odrastanje i borbu za slobodu u konzervativnoj okolini.

Film je nastao u francusko-tursko-njemačkoj produkciji te je, osim današnje nagrade, dobio već nekoliko priznanja, od kojih su najznačajnije pobjeda u Cannesu, gdje je dobio nagradu Europskih kina, te francuska nominacija za Oscara za najbolji strani film. 

Uz film "Mustang" finalisti su bili "Mediterranea" Talijana Jonasa Carpignana, priča o dva mlada muškarca iz Burkine Faso i njihovu putovanju u Italiju, te "Lekcija" Kristine Grozeve i Petra Valchanova iz Bugarske, film koji postavlja pitanje što natjera poštenu osobu da postane kriminalac? U široj konkurenciji od deset filmova bio je i "Zvizdan" Dalibora Matanića.

Tri finalista nagrade LUX imala je prilike vidjeti i zagrebačka publika u sklopu nedavno završenog Zagreb Film Festivala.

Filmska nagrada LUX Europskog parlamenta od 2007. godine nagrađuje filmove za koje se smatra da osnažuju europski identitet. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter