Film mora dati nešto nesvakidašnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznati hrvatski redatelj Dejan Šorak bio je gost pretposljednjeg Dorucka s autorom. Govorio je o svojoj bogatoj i plodnoj karijeri kazališnog, filmskog i redatelja radiodrama.

Šorak je kazao da jako voli kazalište, no da njega obilježavaju i prolaznost i iluzija, a on takoder voli da kada nešto radi to ostane zabilježeno.

- Radio je temelj i ishodište svih predstavljackih umjetnosti, radio kontaktira direktno s mnoštvom, a radijski mikrofon postaje poput detektora laži, rekao je u razgovoru s Vojom Šiljkom.

Spomenuo je svoj prvi susret s filmom, kada je gledao film "Moja draga Klementina", te kazao da je film njegova sudbina, da je to i svojevrsna magija. Sam sebi piše scenarije i ne prepire se sa scenaristima jer ne voli to.

Ponovio je i da bez dobrog scenarija nema dobrog filma.



- Veliki Zvonimir Berkovic znao je reci da su scenarij imenice i glagoli, odnosno tko što radi, i smatram da je imao potpuno pravo, to je upravo tako, kazao je Šorak.

- Scenarij mora biti atraktivan i zanimljiv, to mora biti nešto što odstupa od pravila, od filma se ocekuje nešto nesvakidašnje, smatra ovaj redatelj.

Bilo je rijeci i o praznim kinodvoranama, gdje publika gleda uglavnom filmove a'la "Harry Potter" i crtice te o cinjenici da je danas tehnologija stvaranja filmova strašno pojeftinila, i da prakticki svako dijete može imati TV-kameru i stvarati svoje uratke, ali zato su poskupjeli eksperti koji stvaraju filmove. Trenutno Šorak, saznajemo, priprema dva scenarija.


Podijeli: Facebook Twiter