Film Ines Pletikos pobjednik DORF-a

Ines Pletikos
Ines Pletikos

"Kako smo ušli u Europu: slučaj SexA", film pulsko-zagrebačke redateljice Ines Pletikos o kultnoj zagrebačkoj alternativnoj rock grupi Sexa laureat je netom završenog Festivala dokumentarnog rock filma DORF u Vinkovcima. Ocjenjivački žiri u proglasio je taj film najboljim u regionalnoj selekciji.

Prema mišljenju žirija koji su činili Igor Tomljanović, Violeta Videnović i predsjednik žirija Boris Petković, "riječ je o filmu koji pripovijedajući priču o tom bendu na intrigantan i uzbudljiv način izlaže i intimnu priču njezinih članova te tzv. slučaj SexA na originalan način stavlja u glazbeni, ali i ideološki europski koncept, dok izrazitu pripovjedačku snagu film duguje vrsnom autorskom pristupu koji kombiniranjem arhivskog materijala s novijim snimkama odnosno svjedočenjima samih članova banda postiže snažnu napetost tako blizu glazbenog izričaja grupe SexA, čime ovaj film ima priču ritam i misterij, kvalitete kojima je osvojio ovogodišnji žiri".

- Žiri je sve tako lijepo i jezgrovito rekao, u šali započinje izjavu Ines Pletikos i nastavlja: "Neka govori film i božanstvena glazba Sexe. Nije čudno da se 80-ih godina njihova glazba silno eksploatirala u alternativnim likovnim, kazališnim i performerskim krugovima. Njihova glazba i danas zvuči božanski i svježa; a ljudi me, brojni njihovi epigoni i obožavatelji, stalno pitaju postoje li šanse da se taj bend ponovno okupi". Ona pritom podsjeća da je Igor Mihovilović iz Karmakumulatora remiksirao jedan live nastup Sexe iz '80-ih, i koji joj je prenio da se to izdanje luđački prodaje.

Posebno priznanje članovi žirija dali su filmu "Lost and sound" autorice Lindsey Dryden iz Velike Britanije zbog "impresivnih emotivnih portreta osoba koje su hendikepirane gubitkom sluha".

Nagradu Klasik Tva za scenarij dokumentarnog rock filma dodijeljena je filmu "Nečujni hod stranca" autorice Brankice Drašković iz Srbije, dokumentaristički i umjetnički intrigantno koncipiranom filmu o glazbeniku i piscu Slobodanu Tišmi.

Za četiri dana ovog, sedmog po redu po redu izdanja DORF-a, više od 2.000 posjetitelja odgledalo je ukupno 24 filma u četiri selekcije. Festival su obilježili i izložba plakata Krešimira Certića, koncerti sastava Bernays Propaganda i Stampedo, novinarska radionica pod vodstvom Ante Perkovića te DJ radionica koju je vodio DJ Raid. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter