Film i performans na temu "Gdje si bio četrdeset i četvrte?"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Stoppen, wir kamen!"(Stani, došli smo!) Tim je urlicima sinoć pored porečkog kina, šaroliko društvo u uniformama vozeći oklopno vozilo iznenadilo brojne posjetitelje pridošle na Poreč Dox - međunarodni filmski festival koji se do subote održava u Poreču. Među uniformiranima je bilo njemačkih i američkih vojnika, oficira, a razlog njihova okupljanja bio festivalski off program, odnosno projekcija filma "Gdje si bio četrdeset i četvrte?", a u kojemu su upravo i oni glumili.

Entuzijazam

Taj trideset minutni kratki film koji donosi nevjerojatan entuzijazam tridesetak zaljubljenika u povijest i događaje koji su se odigrali krajem Drugog svjetskog rata, na šarmantan i duhoviti način nasmijao je mnoge, jer progovara o činjenici da se ne bismo smjeli prestali igrati iako smo i odrasli. Film je djelo Udruge airsoft kluba "Mutila" iz Medulina, a redatelj je Mladen Đaković koji je i dosada snimio mnogobrojne kratke zanimljive materijale. Osim njega, kameru su za potrebe snimanja držali i Mateo Ostojić, Tedi Grubica i Cristian Criss Kolacio, a za specijalne efekte i zvuk zaslužni su bili Luka Bešlić i Sanel Isanović. Valja istaknuti i da su se i prije i poslije ovoga kratkog filma mnogobrojni gledatelji željeli fotografirati s njima, kako ispred samoga oklopnoga vozila, tako i sa samim glumcima, a sve se to dokumentirano velikom brzinom proširilo putem društvenih mreža pa su se mnogi zapitali u kojem su dobu i gdje oni zapravo zapeli.

Učenički rad

U sklopu off programa porečkog Dox-a sutra u 18 sati biti će prikazan i zanimljiv film "Ljubav ima 4 oka, a opet je slipa", kojega su napravili učenici porečke Srednje škole "Mate Balota", a koji je realiziran u sklopu projekta zavičajne nastave Istarske županije, a sama se ideja javila na aktivu povijesti, zemljopisa, likovne i glazbene umjetnosti. Film prikazuje kako su učenici radili kroz cijelu školsku godine sa svojim mentorima, posjećivali knjižnice i slušali predavanja, a potom sva svoja saznanja uokvirili u knjižicu koja je potom i tiskana za potrebe Festivala zavičajnosti koji je održan u Pazinu 12. svibnja ove godine. U tome projektu nije nedostajalo kreativnosti, pa će posjetitelji projekcije moći vidjeti kako su učenice sašile vjenčanice različitih razdoblja, organizirale modnu reviju i još mnogo toga. (Napisao i snimio Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter