Fillon: Nismo mogli prije uhititi Meraha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski premijer Francois Fillon izjavio je u petak ujutro da nije postojao ni jedan element koji bi dopustio uhicenje Mohameda Meraha prije ubojstava u Toulouseu zato što je Francuska pravna država.

- Nije bilo ni jednog elementa koji bi dopustio uhicenje Meraha prije nego što je pocinio zlodjela u Toulouseu. Nemamo pravo u zemlji kao što je naša stalno nadzirati, bez odluke pravosuda, nekoga tko nije pocinio kriminalno djelo. Živimo u pravnoj državi, kazao je na francuskom radiju Fillon.

Francuska vlada suocava se s pitanjima o eventualnim propustima francuskih obavještajnih službi u nadzoru Meraha iako je boravio u Afganistanu i Pakistanu.

Taj 23-godišnji Francuz arapskog podrijetla, koji je tvrdio da pripada Al Kaidi, ubio je jednog vojnika 11. ožujka u Toulouseu, još dvojicu 15. ožujka u Montaubanu te potom nastavnika i troje djece u židovskoj školi u Toulouseu. Ubila ga je policija u srijedu u napadu na stan u kojem se skrivao.

- Francuska obavještajna služba dobro je odradila svoj posao, identificirala je Meraha kada je putovao u Afganistan i Pakistan i nadzirala ga onoliko dugo koliko je bilo potrebno da se dode do zakljucka da ni jedan element, ni jedna naznaka nije navodila na pomisao da je opasan te da ce jednog dana pociniti to što je pocinio, rekao je francuski premijer.

Bio na americkoj crnoj listi

Francuski državljanin arapskog podrijetla Mohamed Merah, ubojica iz Toulousea koji je ubijen u policijskoj akciji u cetvrtak, bio je na americkom popisu osoba kojima je zabranjeno ukrcavanje u zrakoplove zbog sumnje da bi mogli izazvati teroristicki napad, kazali su americki dužnosnici.

Taj americki popis najrestriktivnija je crna lista koju koriste americke vlasti da bi sprijecile potencijalne putnike da se ukrcaju u zrakoplove koji lete unutar Sjedinjenih Država, prema zemlji ili iz nje te eventualnom teroristickom akcijom sruše zrakoplov.

Mohamed Merah stavljen je na tu listu prije nekog vremena, kazala su dva americka dužnosnika, ali nisu pojasnila kada.

Merahov brat: Nisam znao što planira

Abdelkader Merah, brat ubojice na skuteru ustrijeljenog u cetvrtak u Toulouseu, koji je u srijedu ujutro smješten u pritvor, rekao je istražiteljima na prvim saslušanjima da ništa nije znao o zlocinackim planovima svog brata, po izvoru bliskom istrazi.

Abdelkader Merah smješten je u pritvor u srijedu ujutro, u isto vrijeme kad i njegova majka i djevojka, u okviru istrage o trima napadima koje je pocinio njegov brat Mohamed Merah u kojima je od 11. do 19. ožujka ubijeno sedam osoba.

U istrazi zbog terorizma pritvor može trajati do cetiri dana.

Istražitelji koji su u srijedu više sati pretresali dom Mohamedova brata pronašli su eksploziv u njegovu automobilu, po policijskom izvoru. Po izvoru bliskom istrazi, Abdelkader Merah je simpatizer radikalog islama.


Podijeli: Facebook Twiter