Filipini: Više od 1.450 žrtava poplava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj mrtvih u poplavama na jugu Filipina naglo se povecao u utorak kada su vlasti objavile da je još 200 osoba poginulo i da bi nova mrtva tijela mogla biti pronadena.

Poplave izazvane sredinom prosinca prolaskom tropske oluje Washi usmrtile su dosad 1.453 osoba, prema najnovijim podacima koje je u utorak objavio Ured civilne obrane. Deseci tijela izvuceni su iz voda kod otoka Mindanao, najvecega u filipinskome arhipelagu.

"Ima još mnogo podrucja koja nisu pretražena, no osjeca se miris raspadnutih tijela. Ne znamo koliko je osoba poginulo u blatnoj bujici", izjavila je dužnosnica centra te procijenila da bi broj mrtvih mogao dosegnuti 2.000.

Tropska oluja Washi poharala je jug Filipina od 16. do 18. prosinca te izazvala razorne poplave u toj slabije naseljenoj pokrajini koja je zbog toga bila i lošije pripremljena za spašavanje u slucaju tropskih oluja. Washi je napose poharala sela i sirotinjske cetvrti sklepane od otpadnih materijala na pjeskovitu tlu.

Gotovo 55.000 osoba još je u evakuacijskim centrima, objavile su vlasti i procijenile da ce mnogi morati još mjesecima živjeti u šatorima dok se za njih ne podignu cvrsti domovi.


Podijeli: Facebook Twiter