Filipini: Tri godine čeka infrastrukturu za kuću

Josip Madračević uz pristupni put prema svojoj kući koji tek treba urediti (K. FLEGAR)
Josip Madračević uz pristupni put prema svojoj kući koji tek treba urediti (K. FLEGAR)

Bez vodovodnog priključka, javne rasvjete i uređenog pristupnog puta već gotovo dvije godine u Filipinima kraj Poreča žive povratnici iz Njemačke. Iako su uz uredne dozvole izgradili obiteljsku kuću, do danas njihovi problemi nisu riješeni. Na to nam se požalio 65-godišnji umirovljenik Josip Madračević, koji je sa suprugom, nakon 40 godina života i rada u Stuttgartu, doselio u Istru.

- Dobro sam se informirao i saznao da je Istra katastarski i infrastrukturno najbolje riješena županija. Ta činjenica, kao i mentalitet radišnih građana, klima, mirno i lijepo okruženje, ljubaznost u uredima policijske postaje Poreč, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, privukli su mene i suprugu da se upravo tu doselimo po povratku u Hrvatsku.

Kupili smo zemljište u Filipinima kraj Poreča i najprije se raspitali je li sve u redu s dokumentacijom i možemo li bez brige početi graditi kuću. Odgovor je bio pozitivan, platili smo sva davanja, dobili građevinsku dozvolu i 2010. za Uskrs konačno uselili.

Do danas, međutim, još uvijek nemamo uređen pristupni put ni javnu rasvjetu, što je obaveza Grada Poreča. Nemamo ni vodovodni priključak, iako nam u Istarskom vodovodu stalno obećavaju - bit će, bit će… Vodu i dalje dobivamo provizorno priključeni iz susjedovog vrta, priča Madračević.

Kaže da je 28. srpnja 2009. platio 188 tisuća kuna komunalnog doprinosa, uplatio je i 46 tisuća vodnog doprinosa i još pet tisuća kuna za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

- Grad Poreč nije preuzeo obavezu nad dijelom pristupnog puta, dugim 70 metara, koji je vlasnica, od koje smo kupili i zemljište za kuću, voljna darovati za javnu upotrebu. Put je zbog susjedove ograde preuzak pa kamion za odvoz smeća jedva prolazi. Posipali smo ga šljunkom, ali je i dalje neasfaltiran.

Grad ne poštuje zakon, jer je obvezan izgraditi infrastrukturu u roku od tri godine, kaže Madračević koji kritizira gradsku upravu i zato što su ga "šetali" od odjela do odjela i Mjesnog odbora Žbandaj, ali konkretan odgovor ni na tražene pisane upite nije dobio. Naš se sugovornik pita kako je bilo moguće urbanizirati sedam parcela bez pristupnog puta, odnosno s putem na kojemu je dana pravoslužnost kroz dvorište jedne kuće. (Kristina FLEGAR)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter