Filipini: Tajfun Nari usmrtio 12 ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjever Filipina u subotu je zahvatio tajfun Nari koji je na svom putu usmrtio barem dvanaest ljudi, a više od dva milijuna je ostavio bez struje.

Nari je u petak oko 18 sati po srednjoeuropskom vremenu stigao na istočnu obalu te zemlje, čupajući stabla i stupove, a zatim je okrenuo na zapad, prolazeći preko plodnih područja na najvećem otoku Luzonu. Najmanje sedam osoba, među kojima su i ribari, vode se kao nestale.

"Razmjerno je malo žrtava, ali su mnoga područja poplavljena", rekao je Eduardo del Rosario, čelnik Nacionalnog vijeća za katastrofe.

Oko 37 naselja u središtu Luzona u kojima živi 2,1 milijuna ljudi ostalo je bez električne energije, izvijestio je regionalni ured za civilnu zaštitu. Za normalizaciju opskrbe i prometa na važnim cestovnim pravcima trebat će i do dva dana, rekao je mjesni čelnik za AFP.

Tajfun je ipak mimoišao prijestolnicu Manilu, gdje su vlasti bile upozorile na opasnost od poplave u toj metropoli s više od 12 milijuna stanovnika.

Zbog tajfuna je američki državni tajnik John Kerry u četvrtak morao odgoditi službeni posjet Filipinima.

Pošto je prošao Filipine, Nari se u subotu poslijepodne Južnim kineskim morem kretao prema sjevernoj obali Vijetnama, s vjetrovima do 120 km/h i na tom putu je jačao, izvijestio je opservatorij u Hong Kongu.

Svake godine Filipine zahvati dvadesetak velikih oluja i tajfuna, uglavnom između lipnja i listopada. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter