Filipini: Sporazum vlade i muslimanskih pobunjenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Filipinska vlada i muslimanski pobunjenici dogovorili su mirovni sporazum za jug ove zemlje, objavio je u nedjelju predsjednik Benigno Aquino, najavljući završetak četrdesetogodišnjeg sukoba u kojem je poginulo više od 120 tisuća ljudi i razoreno gospodarstvo te regije.

Dugoočekivani sporazum započinje realizaciju plana prema kojem će biti uspostavljena nova autonomna regija Bangsamoro na područjima juga gdje dominiraju muslimani u ovoj većinski katoličkoj zemlji, a to bi se trebalo dogoditi prije završetka Aquinova mndata u 2016.

Bangsamoro se odnosi na muslimanske i nemuslimanske manjinske narode u južnim Filipinima. "Ovaj sporazum stvara novi politički entitet i zaslužuje ime koje simbolizira i odaje počast borbi naših predaka na Mindanau i slavi povijest i karakter tog dijela naše zemlje. To ime bit će Bangsamoro", objavio je Aquino u televizijskom prijenosu iz predsjedničke palače.

Sporazum označava važan napredak u povjerenju između vlade i separatističke Islamske fronte za oslobođenje Moroa (MILF) koja je dugo sumnjičavo gledala na motive Manile u pregovorima. Sporazum postignut na pregovorima u malezijskom glavnom gradu Kuala Lumpuru prošloga tjedna upostavit će 15-člano prijelazno povjerenstvo koje do 2015. treba predložiti zakon kojim će se formirati novi entitet koji će zamijeniti sadašnju autonomnu regiju.

Novi entitet i njegove nadležnosti bit će određene plebiscitomnakon usvajanja organskog zakona. Ova muslimanska regija dobit će više političkih i gospodarskih ovlasti uključujući i uvođenje poreza koji bi smanjili vladinu pomoć, potom veći udio u prihodima od prirodnih bogatstava i aktivniju ulogu u unutarnjoj sigurnosti.

Te planove još uvijek mogu omesti eventualno odvajanje radikalnih islamskih skupina od MILF-a i njihovo nastavljanje borbe u regiji u kojoj su zabilježene veze s militantima al Qaede. Prijetnju predstavljaju i moćni klanovi koji nadziru neka područja i mogli bi osjećati da se ugrožava njihov politički utjecaj.

Nakon četiri desetljeća sukoba i skoro 15 godina pregovora prekidanih nasiljem, sve stariji čelnici MILF-a, kažu analitičari, nestrpljivi su da vide plodove godina mirovnih pregovora. Čelništvo također može biti motivirano izgledima na prihode od golemih zaliha nafte, plina i minerala u pobunjeničkim područjima, dijelu ukupnog mineralnog bogatstva otoka Mindanao procijenjenog na 312 milijardi dolara. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter