Filipini: Čudom spašen dječak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je snažni tajfun Bopha opustošio Filipine i iza sebe ostavio stotine mrtvih, dogodilo se pravo čudo - spasioci su iz mulja izvukli dječaka koji je pod njim bio zakopan više od 24 sata, javlja Reuters.

Tajfun je opustošio krajnji jug zemlje u noći s utorka na srijedu, praćen olujnim vjetrom od 210 km na sat i pijavicama. Prema posljednjim podacima, najsnažniji tajfun na tom području ove godine usmrtio je najmanje 475 osoba, 379 ih se smatra nestalima, a oko 200.000 ih je ostalo bez domova.

Većina žrtava tajfuna su vrlo siromašni došljaci, koji su ondje stigli kako bi se radili u rudnicima zlata u planinskim gradovima New Bataan i Monkayo, najteže pogođenim u nevremenu.

Filipinski predsjednik Benigno Aquino stigao je u petak na jug zemlje kako bi procijenio potrebe za pomoći i razgovarao s preživjelima.

"Želimo doznati kako se takva tragedija mogla dogoditi i što učiniti da se ne ponovi", rekao je Aquino nakon silaska iz helikoptera u New Bataanu, na južnom otoku Mindanau, najteže stradalom u tajfunu.

"Ovdje sam kako bih dobio objašnjenje. Nije vrijeme za optužbe, nego za rad", dodao je Aquino prije nego je pošao nadzirati predaju paketa s hranom za 2000 stradalih natiskanih u sportskoj dvorani, jednoj od rijetkih neoštećenih zgrada u New Bataanu, tešk.o stradalom gradu sa 48 tisuća stanovnika.

Filipine svake godine pogađa dvadesetak velikih oluja i tajfuna, uglavnom u kišnoj sezoni, od lipnja do listopada.

Godine 2011. tu je zemlju zahvatilo 29 tajfuna u kojima je poginulo 1500 ljudi, među kojima 1200 na Mindanau u naletu tropske oluje Washija. (Index. hr/Hina)


Podijeli: Facebook Twiter