Filipini će obeštetiti žrtve diktatora Marcosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Filipina Benigno Aquino potpisao je u ponedjeljak zakon kojim se ustanovljuje fond za obeštećenje tisuća žrtava diktature Ferdinanda Marcosa, 27 godina nakon njegova svrgnuća.

Deset milijardi pesosa (186 milijuna eura) podijelit će se obiteljima ili samim oponentima, ubijenima, silovanima ili zatočenima između prosinca 1965. i veljače 1986. Ta odšteta neće "nadoknaditi vrijeme uzeto žrtvama ali će pridonijeti "popravku šteta iz prošlosti", izjavio je Benigno Aquino u Manili.

"Možemo uvjeriti žrtve da država prepoznaje njihovu patnju te da će im pomoći u vidanju rana", kazao je Benigno čija je majka Corazon vodila narodnu revoluciju koja je srušila Marcosov režim, podržavan od SAD-a. Marcos je umro u egzilu na Havajima 1989. godine.

Fond se financira s približno 600 milijuna dolara oduzetih Marcosu, a uplaćenih na brojne račune u Švicarskoj koje je filipinska vlada potom konfiscirala. Manila smatra da su uspješno konfiscirane samo četiri od šest milijardi dolara koliko je Marcos imao na računima u stranim bankama. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter