Filipinci najviše, Skandinavci najmanje religiozni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Filipinci su najreligiozniji narod na svijetu, suprotno Skandinavcima ili stanovnicima nekadašnjih država istocnog bloka, piše u americkoj studiji objavljenoj u srijedu koja bilježi da, što smo stariji, to više vjerujemo u Boga.

Zemlje u kojima se najviše vjeruje u Boga su cesto katolicke, posebno zemlje u razvoju. Njima se pridodaje SAD, Izrael i Cipar, piše u izvješcu cikaškog sveucilišta "Vjerovanje iznad vremena i zemalja", temeljenom na medunarodnim studijama ostvarenima u 30 zemalja 1991., 1998. i 2008.

Približno 94 posto Filipinaca uvijek je bilo religiozno, slijede Cileanci (88 posto) i Amerikanci (81 posto) nasuprot 13 posto Nijemaca iz bivšeg DDR-a i 20 posto Ceha.

Prema studiji, najateisticnije zemlje su skandinavske i zemlje iz nekadašnjeg istocnog bloka (osim Poljske) s najvišom stopom ateista medu Nijemcima iz bivšeg DDR-a (59 posto) koji nikada nisu vjerovali u Boga. Vjerovanje u Boga u padu je posvuda osim u Rusiji, Sloveniji i Izraelu.

Naprotiv, vjera je sve jaca kod starijih osoba. Prosjecno 43 posto osoba od 68 godina i starijih sigurne su da Bog postoji, nasuprot 23 posto u dobi od 27 godina i mladih.


Podijeli: Facebook Twiter