Filipinci mole u razrušenim crkvama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok je pred Filipinima ogromna zadaća obnove zemlje opustošene tajfunom Haiyan, preživjeli stanovnici okupili su se u nedjelju ujutro u uništenim crkvama ispod rastrganih krovova u zajedničkim molitvama za izgubljene živote i spas preživjelih.

Razorna oluja odnijela je najmanje 3.681 život a nestalima se smatra još 1.186 osoba. Gotovo pola milijuna kuća oštećeno je od čega oko polovica uništena a bez domova ostalo je ukupno četiri milijuna ljudi. U najteže stradalom gradu Taclobanu, sravnjenom sa zemljom, molitva je protekla u suzama i pljesku okupljenih vjernika.

"Bogu zahvaljujem što mi je dao drugu priliku za život", kaže Rosario Capidos (55) grleći svoju devetogodišnju unuku Cyrich. Capidos je spasila troje unučadi podigavši ih na komade stiropora na kojima ih je voda otplavila do obližnjeg kineskog hrama. Njezina je čitava obitelj preživjela oluju koja pogodila zemlju 8. studenoga.

Devet dana nakon što je zemlju pogodila oluja opsežni napori u dostavi pomoći dobili su zamah na osiromašenom području Filipina koji su poharali snažni vjetrovi i smrtonosni morski valovi.

Filipinske vlasti i međunarodne humanitarne agencije suočene su s ogromnim humanitarnim naporima. Pomoć je počela stizati u udaljenija područja uz pomoć helikoptera s američkog nosača zrakoplova USS George Washington. Prema UN-u u udaljenijim planinskim područjima ljudi još uvijek gladuju.

Predsjednik države Benigno Aquino kritiziran je zbog sporog odgovora države na katastrofu.

Vlasti su procijenile da se štete na infrastrukturi pogođenog područja mjere u stotinama milijuna dolara, a UN procjenjuje da će štete biti još veće ako pomoć ne stigne poljoprivrednicima prije prosinca i siječnja kada se treba sijati riža.

Ribarstvo, još jedan važan izvor hrane u zemlji, također je ugrožen jer su brojni ribnjaci, ribarski brodovi i oprema uništeni u oluji. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter