Filip Krajcer svjetski prvak u pljočkanju


Na 15. Savudrija openu, natjecanju koje ujedno slovi i kao neslužbeno svjetsko prvenstvo u pljočkanju pojedinaca, održanom po lijepom i sunčanom vremenu u Savudriji, na travnjacima kraj svjetionika, titulu najboljeg pljočkara Istre i cilega svita osvojio je mladi Filip Krajcer iz Cetinići, ispred drugoplasiranog Mladena Šugara iz Sutivanca. Treće mjesto osvojio je Mario Piljan iz Savičente ispred Samira Hafizovića iz Cetinići, čime su se domaće snage iz Istre potvrdile kao neprikosnoveni pljočkari.

Prvi su pljočke bacili predsjednik Istarskog pljočkarskog saveza Armando Fabijančić i gradonačelnik Umaga Villi Bassanese i time svečano otvorili ovogodišnje, jubilarno izdanje Savudrija opena. U bacanju pljočki okušalo se 75 prijavljenih pljočkara iz Hrvatske, Italije i Slovenije. ŠPK Lanterna se kao organizator dokazao izvrsnom organizacijom u kojoj su uživali i pljočkari i gosti pa je fešta trajala do kasno u noć.

Pljočkanje je privuklo pozornost slučajnih turista iz inozemstva kojima je to nepoznat sport, a u Savudriju je ciljano zbog natjecanja, kao i prethodnih godina, došla grupa promatrača iz Rijeke.

Natjecanje su podržali Grad i Turistička zajednica Umaga, TD Savudrija te brojni sponzori koji su prepoznali vrijednu inicijativu da se očuva još jedna tipična istarska tradicija. Turnir u Savudriji je najstariji u Istri, održava se u kontinuitetu od 1999. godine.

Pljočkanje vuče korijene iz davne prošlosti kao drevna zabava i nadmetanje predaka. Zadnjih dvadeset godina pojedini klubovi u Istri intenzivno rade na oživljavanju i popularizaciji tog sporta, a pljočkanje pokušavaju uvrstiti i na popis sportova pri Hrvatskom olimpijskom odboru te na popis nematerijalne kulturne baštine pri Ministarstvu kulture. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter