Filic: Vlast treba skinuti šape s Vjesnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvali su u srijedu Vladu da Vjesniku, kojem prijeti stecaj, pruži još jednu šansu da bi se u toj novini sa 72-godišnjom tradicijom pokušao napraviti profesionalni zaokret i pronašli investitori.

Predsjednik SNH-a Anton Filic rekao je da vlast, koja je godinama srozavala tu tiskovinu, treba skinuti šape s Vjesnika i dopustiti da se razvije u neovisno glasilo. "Može se govoriti o restrukturiranju i novom nacinu upravljana, ali gašanje ne dolazi u obzir", rekao je Filic.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka rekao je da profesionalnim zaokretom treba podignuti tiražu Vjesnika, uciniti ga zanimljivijim i nakon toga odluciti o njegovoj sudbini.

- Vjerujem da bi se onda pojavili moguci investitori, kazao je Duka koji smatra da Vjesnik može ponuditi ozbiljne kulturne, gospodarske i vanjskopoliticke sadržaje.

Predsjednik Vjesnikovog ogranka HND-a Zlatko Herljevic ogorcen je što je Vlada nakon 72 godine poslala poruku Twitterom da ukida Vjesnik.

Složio se s tim da postoje svi uvjeti za pokretanje stecaja u Vjesniku, kao što je u utoark ustvrdio prvi potpredsjednik Vlade Radimir Cacic, no istaknuo je da vjesnikovci ipak traže da im se dva do tri mjeseca omoguci poslovanje s kriznim menadžmentom. "Ako nakon šest mjeseci vidimo da to ne ide, sami cemo reci zatvaramo", kazao je Herljevic.

Priznao je da je u Vjesniku bilo cenzure, no smatra da je za to najodgovorniji HDZ, ali od odgovornosti ne želi amnestirati ni SDP koji je u ranijem mandatu na vlasti imao šansu od Vjesnika napraviti "fine novine".

- Za vrijeme HDZ-a Vjesnik je dobivao direktive od bivšeg premijera Ive Sanadera i glasnogovornika njegove Vlade Ratka Maceka, a zatim od Vladimira Šeksa, koji je za direktora postavio svog necaka Bojana Divjaka, iako ima samo srednju školu, kazao je Herljevic.

Odbacio je kritike da se novinari nisu borili protiv dirigiranog novinarstva, utvrdivši da su tražili razrješenje uprave i postavljanje kriznog menadžmenta i predlagali zakon o Vjesniku kao javnom glasilu.

Tvrdi da te novine s 99 stalno zaposlenih i 30 honoraraca imaju profesionalaca prve lige. "Mi vjerujemo da možemo", ustvrdio je Herljevic, dodavši da su napravili projekt za Vjesnik te da s radom pocinje krizni stožer zaposlenika Vjesnika koji bi trebao senzibilizirali javnost i poduzeti mjere za njegov opstanak.

Glavna povjerenica Vjesnikove podružnice SNH-a Biljana Bašic smatra da je za odluku o stecaju najodgovorniji premijer Zoran Milanovic i da je rijec o "kukavickoj i jadnoj" odluci. Po srijedi su, smatra, interesi oko preuzimanja nekretnina i vrijednog zemljišta. Podsjetila je da je jedno od predizbornih obecanja Kukuriku koalicije bilo i transparentno upravljanje državnom imovinom.

Vjesnikovce su na konferenciji za novinare u HND-u podržali Sanja Sarnavka iz Kuce ljudskih prava i zviždacica Vesna Balenovic. (Hina)

Kosor: Pisat cu Milanovicu da ne gasi Vjesnik

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je da bi likvidacija Vjesnika bila loša odluka jer se radi o "brendu i jednoj od hrvatskih vrijednosti". Dodala je da ce njena stranka predložiti dva amandmana na proracun za 2012. godinu kako bi se pronašao novac za funkcioniranje Vjesnika barem za sljedecih nekoliko mjeseci.

- Novac se može namaknuti iz proracuna Ureda premijera koji je povecan s 2,7 na osam milijuna kuna. Može se uzeti i dio novca od potpora civilnom društvu koje je lani dobilo 40, a ove godine cak 105 milijuna kuna, rekla je Kosor.

Demantirala je da je pridonijela srozavanju Vjesnika na 2.000 primjeraka, te naglasila da je potpora koju su davali bila neupitna i da nije tražila da se piše ovako ili onako, dobro ili loše. Odgovarajuci na pitanje je li ikad pokušala prebrojiti svoje fotografije koje je Vjesnik obilato objavljivao dok je bila na celu Vlade, Kosor je rekla da nije jer je imala pametnijeg posla. (Z. CRNCEC/Novi list)

Linic: Samo pokapamo mrtvaca

Ministar Slavko Linic nije imao nimalo razumijevanja za pozive za spas Vjesnika. "Što spašavati? Zašto financirati da ne rade, da ne stvaraju ništa i da im je svejedno hoce li kome prodavati taj bilten. Samo pokapamo mrtvaca. Nemaju ni proizvod ni tržište. Sudbina mu je zapecacena kad su razdvojena novina i tiskara, ali tada novinari nisu pitali zašto. Ne možemo razmišljati o njima dok istovremeno pocinje smanjivanje broja ljudi u HŽ-u", kazao je Linic. (D. C./NL)


Podijeli: Facebook Twiter