Filantrop Gates gubi status najbogatijeg

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naslov najbogatijega covjeka na svijetu Bill Gates lani nije izgubio nego ga je darovao jer je u svoju humanitarnu zakladu uplatio milijarde, kažu strucnjaci.

Forbes ce u srijedu objaviti popis milijardera za 2011., a na njemu ce gotovo sigurno na prva tri mjesta biti Gates, investitor Warren Buffet i lanjski pobjednik meksicki tajkun Carlos Slim. Njih su trojica na vrhu popisa vec pet godina.

Ali nadmetanja uopce ne bi bilo da suosnivac Microsofta Bill Gates nije više od trecine svoga bogatstva darovao zakladi Billa i Melinde Gates koja se bavi humanitarnim radom u podrucju zdravstva, razvoja i americkog školstva.

"To ne bi bilo nadmetanje", kaže David Lincoln, direktor globalnog ocjenjivanja u tvrtki koja se bavi istraživanjem bogatstva Wealth-X. "(Gates) bi bio u uvjerljivu vodstvu da nije otkrio filantropiju", rekao je Lincoln.

Po Lincolnovim rijecima, Gates trenutacno vrijedi 49 milijardi dolara, a Slim 60. Buffet, koji je takoder filantrop, vrijedi nekih 47 milijardi dolara. Ali da Gates nije dao novac, vrijedio bi 88 milijardi dolara, dodaje Lincoln.


Podijeli: Facebook Twiter