Fiksna placa bolja od place po ucinku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bolje je imati fiksnu placu nego biti placen po ucinku, smatra vecina sudionika ankete portala MojPosao provedene na više od 600 ispitanika.

Vecina anketiranih, njih 56 posto, misli kako je bolje primati fiksnu placu, trecina ih smatra kako je bolje biti placen po ucinku, a 11 posto ispitanika odabralo bi neki drugi oblik placanja.

Oni koji misle da je fiksna placa bolja kako razloge navode sigurnost u iznos place, lakše dobivanje kredita, smatraju kako fiksna placa jamci mirniji rad i život, a isticu da je bolja jer postoje razdoblja kada ima posla i kada ga nema.

Neki ispitanici kažu da se kod placanja po ucinku ne zna koliko ce se dobiti i na koliko se može racunati. Smatraju i da kod rada po ucinku nema humanosti u pristupu radu, da se ljudi pretvaraju i da su meduljudski odnosi zaoštreni.

Trecina ispitanika smatra kako je bolje biti placen po ucinku jer tako mogu više zaraditi te da se zaposlenici tada više trude, a motivacija je bolja.

Drže i da fiksna placa promovira nerad i neodgovornost i da bi trebala biti u dva dijela, s manjim fiksnim i vecim varijabilnim dijelom koji ovisi iskljucivo o trudu i ucinku.

Istodobno, 11 posto ispitanika odabralo je neki drugi oblik placanja pri cemu najboljim modelom smatraju kombinaciju fiksne place i stimulativnog dijela pri cemu bi fiksni dio morao biti dostatan za egzistenciju, a varijabilni ovisio o radu. Tako bi, smatraju, svi imali motivaciju za napredak.

Medu ostalim prijedlozima našle su se tjedna te placa koja bi trebala rasti u skladu s godinama radnog staža.


Podijeli: Facebook Twiter