Fikret Abdic videolinkom svjedocio o zlocinima u BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fikret Abdic, koji u zatvoru u Puli služi 15-godišnju kaznu zbog ratnih zlocina na podrucju Velike Kladuše, u srijedu je ponovno doveden u rijecki sud. Ovog puta je kao svjedok putem videolinka sudjelovao je u sudenju Srbinu Gojku Klickovicu, svojevremenom predsjedniku vlade Republike Srpske i suoptuženicima kojima se u BiH sudi za ratne zlocine.
Klickovica, zajedno s Mladenom Drljacom i Jovanom Ostojicem, državno tužilaštvo BiH tereti za zlocin protiv covjecnosti pocinjen tijekom 1992. godine na podrucju Bosanske Krupe. Klickovic je 2007. izrucen BiH. Tereti ih se za ubojstva, zatocenja, deportacije i mucenja. Abdicevo svjedocenje u Rijeci nije bilo otvoreno za javnost, ali putem agencija iz BiH i Hine saznajemo da je svjedocio u korist optuženog Klickovica.
Abdic je, prenosi BIRN, izjavio da je «pred izbijanje sukoba» u Krupi održan sastanak u opcini kojem su, medu ostalim, prisustvovali Klickovic i izvjesni Mehmed Mahic. Razgovaralo se o «kompliciranim odnosima» koji su vladali u Krupi.
- Gojko Klickovic je bio izuzetno kooperativan i tada nisam stekao utisak da ce se razici nakon mog odlaska. Nitko se od muslimana nije žalio na njega, a nisam ni cuo da je on dovoden u vezu s nekim zlocinima, tvrdio je Abdic.
Abdic je rekao da je od 16. ožujka do 26. travnja 1992. sudjelovao u pregovorima izmedu Bošnjaka i Srba koji su se održavali u Bihacu te da je pred izbijanje sukoba u BiH zagovarao mir.
- Odlazio sam tamo gdje su bila žarišta, u nadi da ce se sprijeciti sukobi. Nastojao sam da premoste te probleme i nastave dalje. Mislim, da sam ostao u Bihacu, da bi se stvari sasvim drugacije završile, tvrdio je Abdic.
Abdic je izjavio da su medu sudionicima na sastanku bili predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Srpske demokratske stranke (SDS) te umirovljeni djelatnici sigurnosnih službi. Tvrdi da nije znao za formiranje i djelovanje Patriotske lige i Zelenih beretki jer su se mnoge stvari od njega «krile u stranci SDA». Abdic je i koncem prošle godine bio svjedok u Rijeci na još jednom sudenju za ratne zlocine za koje su bili optuženi njegov nekadašnji predsjednik vlade Zlatko Jušic i Abdicev zet Ibrahim Jušic, jedan od ratnih šefova u policiji i tajnim službama. I tu se spominjala Bosanska Krupa i okolna podrucja. I na tom sudenju su svjedoci optužbe tvrdili da je na širem podrucju Abdiceve Autonomne pokrajine Zapadna Bosna bilo dosta otvorene suradnje i sa srpskom stranom.
Abdic je sproveden u Rijeku jer u Puli ne postoje tehnicke mogucnosti za svjedocenje videolinkom. Nakon svjedocenja vracen je u pulski zatvor. Svjedocenje je organizirano na zahtjev pravosudnih tijela BiH, a u sklopu medunarodne pravne pomoci kojom susjedne zemlje pomažu jedna drugoj u sudskim postupcima.


Podijeli: Facebook Twiter