Fikret Abdic ostaje u zatvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povjerenstvo za uvjetni otpust odlucilo je u ponedjeljak navecer u Puli da odgada odluku o prijevremenu puštanju Fikreta Abdica (72) na slobodu, doznajemo neslužbeno. Ponovno ce o Abdicevu zahtjevu odlucivati za tri mjeseca, a do tada ostaje iz rešetaka.

Fikret Abdic, zvan Babo, osuden je za ratni zlocin, a u pulskom zatvoru služi 15-godišnju kaznu zatvora. Zahtjev za njegov uvjetni otpust podnijela je obitelj u lipnju ove godine smatrajuci da su ispunjeni zakonski uvjeti o uvjetnom otpustu medu kojima su i dvije trecine odslužene kazne, njegovo primjereno ponašanje, bolest i godine života.

Njegova kcerka Elvira Abdic-Jelenovic, zastupnica u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, prije neki dan objasnila je razloge za podnošenje zahtjeva te, izmedu ostalog, dodala da njezin otac nije nikad bio u bijegu, da se dosad nije koristio nikakvim privilegijama koje se stjecu nakon polovice izdržane kazne, kao što su vikendi, godišnji odmori, poluotvoreni i otvoreni zatvori i slicno.

Abdic ce za dva dana, 29. rujna, napuniti 72 godine, a sam je u ocekivanju uvjetnog otpusta svojim sumještanima iz cazinske krajine i drugih gradova, koji su  svake godine za njegov rodendan dolazili pred zatvor, porucio da ne dolaze u Pulu jer ce za "rodendan biti s njima".

Abdic je nepravomocno osuden na Županijskom sudu u Karlovcu na 20 godina zatvora u srpnju 2002. godine, a Vrhovni sud nakon tri godine kaznu mu je smanjio za pet godina.

Osuden je za smrt 121 civila, trojice ratnih vojnih zarobljenika, ranjavanje više od 400 civila na bihackom, cazinskom, bužimskom i velikokladuškom podrucju tijekom 1993. i 1994. godine.

Abdic je optužnicu cijelo vrijeme odbacivao i izjavljivao da se ne smatra krivim. Pritvoren je u lipnju 2001. u Rijeci, temeljem tjeralice i optužnice Višeg javnog tužilaštva u Bihacu iz 1995.

U Hrvatsku je došao najvjerojatnije nakon redarstvene akcije Oluja u kolovozu 1995., a buduci da ima hrvatsko državljanstvo, Hrvatska ga nije izrucila BiH.

Zahtjevi ili pritisci za ponovnim sudenjem ili puštanjem na slobodu Fikreta Abdica tijekom svih proteklih godina nisu prestajali, samo su u odredenim razdobljima bili medijski eksponiraniji. Babin rodendan uvijek je bio povod za izazivanje jace medijske pozornosti.

U pulskom zatvoru od jeseni 2006.

Fikret Abdic je u pulskom zatvoru od listopada 2006. godine. Do tada je najprije bio u zatvoru u Karlovcu, a nakon toga u Lepoglavi iz koje je premješten u Pulu. Pulski zatvor napustio je nakratko u travnju 2007. godine kada je bio na pogrebu sestri u mjestu Maljevac. I tamo su mnogobrojni njegovi štovatelji potpisivali peticiju za obnovu sudskog procesa.

Abdicu je jednom tjedno bio dozvoljen odlazak na rehabilitaciju u privatnu kliniku poznatog pulskog somatopeda.


Podijeli: Facebook Twiter