Fikret Abdic na slobodi u ožujku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povjerenstvo za uvjetni otpust odlucilo je da Fikret Abdic izlazi na slobodu u ožujku 2012., izvijestila je u ponedjeljak kasno navecer Hrvatska televizija.

Povjerenstvo za uvjetni otpust u ponedjeljak navecer je više od tri sata zasjedalo u Puli i raspravljalo o tome hoce li uvjetno pustiti na slobodu Abdica, koji u Puli izdržava 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zlocina pocinjenog u zapadnoj Bosni i Hercegovini.

Povjerenstvo niti sad, kao ni prije tri mjeseca, kada je takoder zasjedalo u Puli, nije svoju odluku obznanilo novinarima koji su cekali ispred pulskog zatvora.

Povjerenstvo za uvjetni otpust cine dva clana Vrhovnog suda te po jedan clan Državnog odvjetništva, Središnjeg ureda za zatvorski sustav Ministarstva pravosuda te predsjednik suda pod cijom je ingerencijom zatvor u kojem osudenik izdržava kaznu.

Abdiceva kcerka, Elvira Abdic Jelenovic, izrazila je, gostujuci u Dnevniku 3, zadovoljstvo odlukom povjerenstva i rekla da je to bitna informacija za obitelj, ali i tisuce gradana zapadne Bosne.

Dodala je da ce se Abdic po izlasku iz zatvora vratiti poduzetništvu te da joj je telefonski porucio da se "njegov svijet zove Agrokomerc te da živi u svome svijetu".

Pred pulskim zatvorom u znak potpore Fikretu Abdicu bili su i clanovi Demokratske narodne zajednice iz BiH predvodeni predsjednikom Rifatom Dolicem.

Abdic je na karlovackom Županijskom sudu u srpnju 2002. osuden zbog ratnog zlocina na maksimalnih 20 godina zatvora, a Vrhovni je sud presudu smanjio na 15 godina.

Proglašen je krivim jer je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu i kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne obrane organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u koje su zatvarani protivnici uspostave te pokrajine, a najmanje troje ljudi umrlo je zbog zlostavljanja u logorima kroz koje je prošlo oko pet tisuca ljudi.

Abdicu, državljanin BiH i Republike Hrvatske, puna kazna trajala bi do 6. lipnja 2016.


Podijeli: Facebook Twiter