Fijuk mreža predstavljena u Rojcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedište udruge Art & Music u Rojcu bilo je u ponedjeljak jedna od stanica izložbe alternativnog stripa u sklopu turneje Fijuk mreže koju vode organizatori beogradskog festivala Novo doba.

Kako nam je objasnio jedan od organizatora ove turneje Bruno Tolic, cilj je  promocija alternativnog stripa, odnosno širenje informacija o njemu, radi cega je tiskan i besplatan katalog. Imaju i portal za koji su zamislili da bude arhiva alternativnog stripa na prostorima bivše Jugoslavije.

U prostoriji u sjevernom krilu Rojca bili su tako izloženi stripovi i plakati, mogle su se kupiti i neke knjige i casopisi, odnosno fanzini, a motive iz stripova tiskali su i na majice. Okupljene je glazbom, manipulacijom zvuka s audiokaseta, zabavljao i DJ, diplomirani filozof i novinar Vladimir Lenhart, clan bendova Klopka za pionira i Pamba iz Beograda.

Izložbu strip plakata uredio je Mileta Mijatovic iz Panceva koji je sitotiskom prenosio motive stripa na majice.

- Imamo i mali štand koji nosimo sa sobom na kojem se mogu naci razni stripovi s ovih prostora, a tu su izdanja Komikaza iz Zagreba pa udruge Otompotom, koja inace ovdje radi projekt Krojcberg, te naša izdanja Turbo Comix, prica nam Tolic.

Od autora možda je najvažnije spomenuti Igora Hofbauera iz Zagreba, Dunju Jankovic s Lošinja, koja sad živi u Portlandu, zatim trio autora iz Beograda koji se zove Studio strip. Na zapadu s ovih prostora možda je najpoznatiji Aleksandar Zograf, ciji su se stripovi takoder ovdje mogli kupiti.

Tolic je zadovoljan posjetom u Puli. "Zanimljivo je što je došlo dosta ljudi s malom djecom, što nam je posebno drago, da djeca vide, iako sadržaj nije u potpunosti prilagoden njima jer ipak je to underground pa ima svega i svacega. Klinci su došli i na majicama smo im štampali neke motive.

To isto radimo i na festivalu u Beogradu gdje nastojimo povezati izložbu i tiskanje na majice pa da tako povežemo publike koje su bliske, ali možda se nece pojaviti na istim dogadajima; ljubiteljima alternativne glazbe približimo strip i obratno. Tako smo radili u Zagrebu, a sad idemo u Rijeku u Molekulu pa u Split u Kocku", kazao nam je Tolic.

- Buduci da dvije godine radimo festival Novo doba, ucinilo nam se da je zgodnije da se alternativni strip stavi u kontekst scene iz koje potjece, radije nego da se stavi u opoziciju onog što se zove mainstream strip, tako da ce Fijuk ukljucivati i nezavisne glazbene izdavace koji i potjecu s te alternativne scene, ispricao nam je.


Podijeli: Facebook Twiter