Figure u strukturama materije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Labinski akademski likovnu umjetnik Josip Diminic od cetvrtka gostuje u rijeckom Državnom arhivu s izložbom fotografija "Videno, a ono moje".

Kako istice likovna kriticarka Branka Arh, autor renomiran kao slikar jednako kao i kipar, sada tom jedinstvu pridodaje i umjetnost fotografiranja tako što na nov nacin nastavlja svoj razgovor s prirodom i umjetnošcu duboko zagledan u dileme suvremenog covjeka.

- Radi se o njegovoj zaokupljenosti figurama koje zapaža u strukturama stijena, oblutaka, oronulih zidova, oštecenog asfalta, svega što ga okružuje. Išcitava figure u onome što priroda sama stvara u procesu trajanja. Umjetnik je tu da prepozna, izdvoji, poveže sa svojim unutrašnjim svijetom i iskustvom te izrazi njemu bliskim likovnim sredstvima da bi djelo dobilo pecat stvaralacke osobnosti i vremena u kojemu je nastalo, kaže Arh.

Izvježbanim umjetnickim okom Diminic je uglavnom percipirao i kadar foto aparata smještao ljudske likove, cesto s grotesko ekspresivnim izrazima lica, ali i likove životinja, medu kojima i ptice, motiva kljucnog za išcitavanje i razumijevanje njegova opusa. Izložba ostaje otvorena do 20 prosinca. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter