FIFA uvodi biološke putovnice za SP u Brazilu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

FIFA je objavila da planira uvesti korištenje bioloških putovnica na ovogodišnjem Kupu konfederacija i na svjetskom prvenstvu sljedeće godine, a s ciljem bolje borbe protiv dopinga.

"FIFA razvija planove za uvođenje ovog novog alata, uključujući i profil steroida kroz analizu urina i krvni profil za Kup Konfederacija i svjetsko prvenstvo 2014. gdje će se provoditi testiranja izvan natjecanja na svim igračima", stoji u priopćenju FIFA-e.

FIFA je počela s pilot-projektom 2011. kako bi napravila sliku od individualnim igračkim steroid profilima na sudionicima svjetskog kluspkog prvenstva u Japanu. Tada je provedeno 178 testiranja izvan natjecanja i 184 na samom turniru. FIFA je dodala da će razviti projekt za hormonalno profiliranje, što je nova inicijativa u suradnji s laboratorijem Svjetske antidoping agencije (WADA) u Švicarskoj.

WADA je registrirala 28,587 uzoraka za testiranje na doping diljem svijeta u 2011. s tim da ih je 119 bilo pozitivno na doping, a od toga je 40 slučajeva korištenja kanabisa i 19 anaboličnih steroida. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter